24 uur van Le Mans live bij Eurosport en RTL 7

De 85e editie van de ’24 uur van Le Mans’ is dit weekeinde live te zien bij Eurosport en RTL 7. De race begint zaterdagmiddag om 15.00 uur.

Nederlands tintje

Naast het grote gevecht tussen Porsche en Toyota in de snelste LMP1 klasse is de 24 uur van Le Mans dit jaar extra Nederlands getint: voor het eerst in meer dan tien jaar staat er weer een Nederlands team aan de start. Het Racing Team Nederland, gesponsord door Jumbo, bestaat uit de Jumbo-directeur Frits van Eerd, Jan Lammers – winnaar van Le Mans in 1988 – plus voormalig Ferrari Formule 1-coureur Rubens Barrichello en komt uit in de LMP2 klasse.

Bovendien behoort de Nederlander Ho-Pin Tung, momenteel klassementsleider van het FIA World Endurance Championship, dit weekend tot de grote kanshebbers voor de eindzege in diezelfde klasse. Naast Van Eerd, Lammers en Tung staan voormalig klassewinnaar Jeroen Bleekemolen en de 19-jarige debutant Rik Breukers ook aan de start in de LMP2 klasse.

Race

In de 24 uur van Le Mans rijden zestig auto’s, bestuurd door drie coureurs per team en verdeeld over vier klassen: LMP1, LMP2, GTE Pro en GTE AM, gelijktijdig zo veel mogelijk ronden in 24 uur. Het winnende team, vorig jaar en in 2015 het team van Porsche, legt meer dan 5.000 kilometer af en haalt topsnelheden van zo’n 350 kilometer per uur.

Eurosport

op Eurosport beginnen de uitzendingen van de ’24 Uur’ op zaterdagochtend om 09.00 uur met de rechtstreekse uitzending van de warm-up. De race zelf is vanaf 14.45 uur live te zien; de finish wordt op zondagmiddag rond de klok van drie verwacht. Het commentaar bij de beelden wordt verzorgd door Nelson Valkenburg, Ronald van Dam, Alain de la Mar en Melroy Heemskerk en net als vorig jaar zorgt ‘Mister Le Mans’, de Deen Tom Kristensen voor de analyse en duiding.

RTL 7

Ook RTL 7 zende race live uit. Zaterdagmiddag wordt er vanaf 14.00 uur uitgebreid vooruitgeblikt op de race bij RTL 7, alvorens om klokslag 15.00 uur het startschot wordt gegeven en de race 24 uur lang te zien is bij RTL 7. Het commentaar is onder andere in handen van Rick Winkelman en Frank Weeink, die zullen worden bijgestaan door een aantal deskundigen als Renger van der Zande, Nick Catsburg en Tom Coronel. Allard Kalff zal je gedurende de race vanuit Frankrijk als pitreporter bijpraten over al het laatste nieuws uit de pitstraat en op jacht gaan naar reacties van de coureurs.