7,9 miljoen kijkers voor tweede WK-duel Oranje

kijkcijfersDe wedstrijd tussen Australië en Nederland op het WK-voetbal is door gemiddeld 7,9 miljoen* mensen bekeken. Dit bericht de NOS vandaag in een persbericht.

Net als bij de wedstrijd tegen Spanje van afgelopen vrijdag liep ook gisteravond in de Nederlandse huiskamers de spanning zichtbaar op. Tijdens het eerste deel van het treffen tegen het team van Australië zaten namelijk 7,4 miljoen mensen voor de buis, terwijl naar de tweede helft gemiddeld 8,5 miljoen Nederlanders keken. Bij de winnende goal van Memphis Depay tikte de teller de 8,7 miljoen aan. Het aantal kijkers bereikte met 8,8 miljoen echter een absolute piek op het moment dat om 19.50 uur het laatste fluitsignaal klonk.

Het marktaandeel was 88%, wat betekent dat bijna negen op de tien televisiekijkers gisteren inschakelden op Nederland 1. De openingswedstrijd van Oranje, afgelopen vrijdag tegen Spanje, werd door gemiddeld 7,2 miljoen mensen thuis voor de televisie gevolgd. De halve finale van het EK 2004 tussen het Nederlands elftal en Portugal is nog altijd de meest bekeken wedstrijd ooit (8,5 miljoen).

De andere wedstrijd in de poule van Oranje, Chili – Spanje, werd woensdagavond door 5 miljoen mensen bekeken. Ook de derde plaats op de kijkcijferlijst is voor een voetbalprogramma. Studio Brasil, het nabeschouwingsprogramma van de NOS, trok 4,4 miljoen kijkers. De kijkcijfers van veel andere zenders zijn door het WK geminimaliseerd. Zo trok Utopia gisteren op SBS6 slechts 298.000 kijkers en wist Nieuwsuur niet verder te komen dan 341.000.