Aandacht voor herdenking Watersnoodramp bij NOS en Omroep Zeeland

Vandaag, 1 februari 2018, is het 65 jaar geleden dat Zeeland werd getroffen door de Watersnoodramp. De NOS en de regionale omroep Omroep Zeeland besteden hier aandacht aan.

Watersnoodramp

In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 veroorzaakte een combinatie van stormvloed en springtij dijkdoorbraken in Zeeland, Zuid-Holland en het westen van Noord-Brabant. Zo’n 200.000 hectare land kwam onder water te staan. De balans: 1836 doden, honderdduizend mensen dakloos en tienduizenden stuks vee verdronken.

NOS

Vandaag, donderdag 1 februari, besteedt de NOS met twee rechtstreekse uitzendingen aandacht aan de zwaarste en dodelijkste Nederlandse overstroming van de afgelopen eeuwen: de Watersnoodramp van 1953. De programma’s komen uit Ouwerkerk op Schouwen-Duiveland, waar pas acht maanden na de ramp het laatste stroomgat met vier caissons werd gedicht.

Monument Watersnood 1953

In de uitzending overdag staat een live verslag centraal van de herdenking bij het Nationaal Monument Watersnood 1953 in Ouwerkerk. Verder is een reconstructie te zien van de rampnacht en een reportage over hoe de watersnood zich voltrok in Oude Tonge, met 305 doden de gemeente die het zwaarst getroffen werd. Presentator Herman van der Zandt praat met mensen die de ramp nog zelf hebben meegemaakt. De uitzending begint om 10.30 uur op NPO 1.

Avonduitzending

Eén van die caissons is tevens de locatie van de avonduitzending. Herman van der Zandt ontvangt daar Henk Ovink, die als Nederlands eerste watergezant de wereld rondreist om de Nederlandse waterbouwkundige kennis onder de aandacht te brengen. Verder zijn de rampreconstructie en een reportage te zien en wordt teruggeblikt op de herdenkingsplechtigheid. Deze uitzending begint om 21.25 uur op NPO 2

Omroep Zeeland

Ook de regionale omroep van Zeeland, Omroep Zeeland, besteedt aandacht aan de herdenking van de Watersnoodramp. Omroep Zeeland staat in de weken voor en na de Nationale Herdenking op alle kanalen stil bij de ramp, de slachtoffers en de wederopbouw.

Naast de Nationale Herdenking Watersnoodramp die Omroep Zeeland live uitzendt op 1 februari, worden er voorafgaand en na de herdenking verschillende programma’s uitgezonden op televisie. Een overzicht hiervan vindt u op de website van de regionale omroep.

Sociale media: