4 mei: Aandacht voor dodenherdenking op televisie

Op 4 mei besteden diverse televisiezenders traditiegetrouw veel aandacht aan de dodenherdenking en de Tweede Wereldoorlog, met rechtstreekse uitzendingen en documentaires. De NOS besteedt aandacht aan de dodenherdenking op NPO 1. Op NPO 2 is de documentaire ‘In de rij voor Anne Frank’ te zien.

In de rij voor Anne Frank

Op NPO 2 is om 16.50 uur de documentaire In de rij voor Anne Frank te zien. Dit is een documentaire over de ‘eeuwige’ rij voor het Anne Frank Huis. Via persoonlijke verhalen van negen mensen uit de hele wereld en aan de hand van tweeëntwintig meisjes die in hun eigen taal indringende passages voorlezen uit Annes dagboek, wordt op bijzondere wijze het verhaal van Anne Frank opnieuw verteld en in beeld gebracht.

Herdenking op NPO 1

Vanaf 18.45 uur is Annechien Steenhuizen op NPO 1 te zien in het Groningse Marum. Daar werden in 1943 zestien willekeurige jongens en mannen door de bezetter doodgeschoten, als vergelding voor de net uitgebroken april/mei-stakingen (onderwerp van de documentaire Het vergeten verzet van 1943 die later op de avond wordt uitgezonden). Te gast is historicus Monique Brinks, die in dienst is van het Militair Museum in Soest en meerdere publicaties over de Tweede Wereldoorlog op haar naam heeft staan.

Amsterdam

Daarna wordt overgeschakeld naar Amsterdam voor de herdenkingsbijeenkomst in de Nieuwe Kerk. De voordracht is dit jaar van de hand van schrijver en historicus Daan Heerma van Voss. Centraal in zijn boek ‘De laatste oorlog’ staat de vraag of de Tweede Wereldoorlog nog altijd ons morele ijkpunt is.

Nationale Herdenking

Om 19.50 uur schakelen ook NPO 2 en NPO 3 bij en volgt op alle drie de publieke zenders de Nationale Herdenking vanaf de Dam in Amsterdam, in aanwezigheid van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Deze uitzending is ook te volgen via de televisiezenders van SBS.

Waalsdorpervlakte

De televisiezenders van RTL volgen de herdenkingsbijeenkomst op de Waalsdorpervlakte bij Den Haag. Op de Waalsdorpervlakte werden in de Tweede Wereldoorlog meer dan 250 verzetsmensen gefusilleerd door de Duitse bezetter.

Sociale media: