Aandacht voor vluchtelingencrisis op radio en televisie

Diverse radio- en televisieprogramma’s staan deze week stil bij de vluchtelingencrisis. RTL Late Night bijt vanavond het spits af. De NPO en VRT volgen later deze week.

RTL Late Night

De talkshow RTL Late Night zal vanavond tijdens een speciale uitzending in het teken staan van de vluchtelingenstroom. De uitzending wordt gemaakt met het Rode Kruis. De extra lange uitzending van RTL Late Night begint om 21.30 uur op RTL4. Er zal aandacht zijn voor hulpverleners, maatschappelijke organisaties en particuliere initiatieven. ‘We praten over een probleem waar we de omvang niet van kunnen bevatten’, vertelde Tan in zijn uitzending. ‘Ik kan ook niet veel doen, maar ik heb wel een instrument tot mijn beschikking en dat is dit programma.’

Gasten

Gasten vanavond zijn onder andere presentator Danny Ghosen, die zelf op 15-jarige leeftijd de burgeroorlog in Libanon ontvluchtte, Diederik Samson, fractievoorzitter van de PvdA en nieuwsfotograaf Jeroen Oerlemans, die zelf werd ontvoerd in Syrië. Art Rooijakkers zal samen met Violet Speek, hoofd veldoperaties voor Unicef in Libanon, vertellen hoe het is gesteld met de opvang in de regio. Ali B zingt het nummer ‘Wanneer gaan we weer naar huis?’ dat hij kort geleden schreef voor War Child.

Woensdag bij NPO op radio en televisie

Woensdag is er een speciale uitzending bij de publieke omroep. Van 20.30 tot ongeveer 22.00 uur zendt NPO1 een programma uit met de titel De Grens Bereikt. Het programma wordt uitgezonden vanuit de Westergasfabriek in Amsterdam en wordt gepresenteerd door Jeroen Pauw. Het programma zoekt uit wat er precies aan de hand is en hoe vluchtelingen hier terechtkomen. Met reportages uit Duitsland, Calais en Griekenland toont Pauw hoe buurlanden en landen aan de buitengrenzen van Europa omgaan met de vluchtelingenstroom. Op NPO 1 is de actie te volgen van 20.30 uur tot circa 22.00 uur.

NPO Radio 2

Op NPO Radio 2 presenteren Stefan Stasse en Henk van Steeg van 20.00 uur tot 01.00 uur de radioversie van het programma De grens bereikt over de vluchtelingencrisis. In het programma komen persoonlijke verhalen van vluchtelingen aan bod en gaan luisteraars op zoek naar manieren om een helpende hand te bieden. NPO Radio 2-dj Sander de Heer gaat naar het Griekse eiland Lesbos om met eigen ogen te zien hoe vluchtelingen aankomen en worden opgevangen. Dinsdag doet De Heer in het ochtendprogramma De Heer Ontwaakt (VARA) live verslag van zijn ervaringen.

Op http://www.npo.nl/specials/vluchtelingencrisis is meer informatie te vinden over de vluchtelingencrisis.

Donderdag op radio, televisie en Internet bij VRT

Donderdag besteedt de openbare omroep van Vlaanderen veel aandacht aan de vluchtelingencrisis. Alle netten van de VRT (radio, televisie en online) slaan dondrdag de handen in elkaar met #opdevlucht. Op donderdag 10 september en in aanloop naar die dag zullen alle netten een eigen initiatief of programma in het teken van de vluchtelingencrisis lanceren. Met informatie, getuigenissen  en bovendien veel menselijke verhalen. De VRT heeft daarbij oog voor alle hartverwarmende inspanningen van de vele initiatiefnemers.

Dit zal te zien en te volgen zijn in onder meer “Van Gils en Gasten” (Eén), “De afspraak”, “Radio Gaga”, “Terzake” (Canvas), de Ketnet-wrap en “Karrewiet”, de verschillende nieuws- en actuaprogramma’s van Radio 1 en Studio Brussel en “Music for Life”, de regionale programma’s van Radio 2 en “De madammen”, “Planeet De Cock” en “Generation M” (MNM), “Espresso” (Klara), Deredactie.be en een voor de gelegenheid opgericht webplatform. De ploegen achter al deze programma’s, zullen ondersteund worden door de knowhow van VRT Nieuws. Meer concrete details maakt de VRT de komende dagen bekend.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.