Aandeel digitale televisie groeit in Nederland

Meer huishoudens in Nederland kijken digitale televisie in Nederland. Uit de Media Standaard Survey (MSS) die door TNS NIPO wordt uitgevoerd in opdracht van Stichting Kijkonderzoek blijkt dat het aandeel van digitale televisie de eerste helft van 2015 85,6 procent bedraagd. In het de tweede helft van 2014 was dit aandeel nog 83,6 procent. De meeste huishoudens kijken digitale televisie via de kabel: 54,6 procent, gevolgd door digitale televisie via Internet (IP TV) 12,7 procent en glasvezel (7,9 procent). Steeds minder huishoudens kijken digitale televisie via Digitenne (digitale televisie via de ether). Het marktaandeel van Digitenne daalde van 8,2 procent naar 7,1 procent marktaandeel. Ook het aandeel kijkers naar analoge televisie is op zijn retour: het marktaandeel daalde het eerste half jaar van 2015 met 2,5 procent.

Overige apparatuur

36% van de huishoudens heeft een harddiskrecorder aangesloten op één of meer toestellen. Dit percentage is vergelijkbaar met het percentage in de tweede helft van 2014. 23% van de Nederlandse huishoudens heeft een harddiskrecorder geïntegreerd in de settop box. 13% heeft een DVD speler met ingebouwde harddiskrecorder, 10% van de huishoudens heeft een DVDrecorder zonder harddisk. Deze percentages zijn vergelijkbaar aan de tweede helft van vorig jaar. Het percentage huishoudens met een DVD speler is gedaald van 51% in de tweede helft van 2014 naar 47%.

Smartphones en tablets

73% van personen van 13 jaar en ouder in bezit van een smartphone. Het bezit van smartphones blijft significant toenemen: dit groeit nu naar 73%. In de tweede helft van 2014 was dit 63%. Tablet aanwezig in 60% van de huishoudens. Connected TV in 31%. In 92% van de huishoudens is een computer aanwezig, die ook toegang biedt tot internet. Wel daalt het aantal huishoudens met een desktop computer van 54% in de tweede helft van vorig jaar naar 48%. Internettoegang via de televisie groeit van 23% naar 31% van de huishoudens.

Tablets (zoals bijv. iPad of Android PC tablet) zijn aanwezig in 60% van de huishoudens. In de tweede helft van 2014 was er een tablet aanwezig in 55% van de huishoudens. In 11% van de huishoudens is een mediacenter of dongle voor op de TV (zoals Apple TV of Google Chromecast) aanwezig. Dit is sinds de tweede helft van 2014 bijna verdubbeld (was 6%). Ook de aanwezigheid van mediaspelers in huishoudens is in die periode toegenomen van 19% naar 27%.

Het complete persbericht van SKO / Media Standaard Survey vind je hier.