Aanslagen in Parijs: Radio- en tv-zenders minuut stil om 12.00 uur

Vandaag om 12.00 uur worden in heel Europa de slachtoffers herdacht van de aanslagen in Parijs. Ook radio- en televisiezenders zijn een minuut stil.

Minuut stilte

Om 12.00 uur zullen alle landelijke publieke radio- en televisiezenders een minuut stilte in acht nemen. Ook de regionale omroepen en vele regionale omroepen hebben aangegeven een minuut stilte in acht te nemen.

Alle zenders van RTL Nederland besteden vandaag van 11.55 tot 12.15 uur live aandacht aan de herdenking van de slachtoffers in Parijs. Tijdens de ‘Europa-brede’ minuut stilte tonen de zenders beelden vanaf Utrecht CS, van bij de Franse ambassade in Den Haag, en vanuit Parijs. Ook veel andere commerciële radio- en televisiezenders zullen een minuut stil zijn om 12.00 uur.

Bij deze aanslagen in Parijs vielen meer dan 120 doden en raakte 352 mensen gewond, van wie 99 in kritieke toestand verkeren. Onder de dodelijke slachtoffers zijn meerdere buitenlanders.Terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de dodelijkste aanslagen die Frankrijk ooit troffen.

In januari werd op de publieke zenders ook al een minuut stilte gehouden, na de aanslag op de redactie van het satirisch tijdschrift Charlie Hebdo, ook in Parijs.

Frankrijk

In Frankrijk is een periode van drie dagen rouw gaande. Radio- en televisiezenders hebben hun programmering aangepast. De meeste Franse televisiezenders hebben een zwart streepje in hun logo opgenomen als teken van rouw.

Kijkers

De gebeurtenissen in Parijs hebben gezorgd voor veel kijkers naar de actualiteitenrubrieken dit weekeinde. Ruim 2,5 miljoen mensen hebben zaterdagavond gekeken naar de extra lange uitzending van het Achtuurjournaal op NPO1, voornamelijk gewijd aan de bloedige aanslagen in Parijs. Het programma was daarmee het best bekeken. De extra Journaals op NPO1 trokken de hele zaterdag tussen de 690.000 en 640.000 belangstellenden. De ingelaste uitzending van Pauw, geheel gewijd aan de aanslagen in Parijs, was zaterdagavond goed voor 1,1 miljoen kijkers.

TV Toren Goes in kleuren Franse vlag

De televisietoren in Goes, straalt sinds zondagavond de kleuren uit van de Franse vlag. Het initiatief hiervoor komt van de stichting Stichtlicht die al jaren lichtprojecten in Goes organiseert. In meer plaatsen in Nederland zijn gebouwen in de kleuren van de Franse vlag verlicht, onder meer het Paleis op de Dam in Amsterdam.

Tweets:

 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.