(C) Mediamagazine

ACM: “Verbruik mobiele data blijft stijgen in Nederland”

Het mobiele dataverbruik is in 2018 met 59% gestegen ten opzichte van 2017. Dit schrijft ACM in haar periodieke Telecommonitor over het derde en vierde kwartaal van 2018. Het verbruik kwam met deze groei op 537 miljard MB tegenover 337 miljard MB in 2017 aldus Autoriteit Consument & Markt in het rapport.

Digitale diensten

Bij de vaste diensten is een transitie van traditionele naar digitale diensten waarneembaar. Zo blijft het aantal traditionele telefonie-aansluitingen, zoals PSTN en ISDN, afnemen. Het voornemen van KPN om ISDN2/PSTN in 2020 niet langer aan te bieden sluit aan bij deze ontwikkeling.

Bundels

Steeds meer consumenten maken gebruik van bundels waarin een mobiel abonnement wordt gecombineerd met een vast abonnement, bijvoorbeeld televisie + vaste telefonie + internet + mobiel. Aanbieders bieden diverse extra’s om te stimuleren dat consumenten deze bundels afnemen. Het aantal bundels dat alleen bestaat uit de vaste diensten internet, vaste telefonie en/of televisie daalt.

Stabiele marktaandelen op de vaste breedbandmarkt

KPN en VodafoneZiggo blijven de grootste aanbieders van breedbandinternet, met constante marktaandelen van 45 tot 50 procent. Marktaandelen van andere aanbieders, zoals Tele2, bedroegen in 2018 tussen de nul en vijf procent. Het aantal kabelaansluitingen en glasvezelaansluitingen blijft licht stijgen ten koste van koperaansluitingen.

Het gehele rapport vind je hier.