Actie voor bereikbaar noodnummer 112 in grensgebied

telefonieDe Overijsselse Commissaris van de Koning Ank Bijleveld noemt het “onacceptabel” dat minister Opstelten toestaat dat in grote delen van de oostelijke grensstreek het alarmnummer 112 niet of nauwelijks bereikbaar is met een mobiele telefoon.

Dat zei Bijleveld in een tv uitzending van EenVandaag.

In de Overijsselse grensstreek zijn in de afgelopen tijd veel incidenten geweest waarbij inwoners de hulpdiensten en het alarmnummer 112 tevergeefs belden aldus de regionale omroep RTV Oost. Ze konden geen verbinding krijgen met hun mobiel of smartphone. Afgelopen week waren er problemen door niet ontvangen SMS-waarschuwing in het Twentse dorp Lattrop, waarna een inwoner na vergeefse reanimatiepogingen overleed.

Na Kamervragen gaf de minister onlangs aan dat hij een honderd procent dekking niet kan garanderen. Commissaris Bijleveld van de provincie Overijssel dringt er in de uitzending van EenVandaag bij Opstelten op aan om de wet te veranderen: “Er staat in de wet dat honderd procent dekking niet hoeft, dus dat kan hij zo niet afdwingen. Maar wat mij betreft kan hij dat wel veranderen naar honderd procent. Daar wil ik hem toe oproepen, want ik vind dit niet acceptabel.”

Omroep Gelderland komt met meldpunt
De regionale omroep Omroep Gelderland is sinds kort een meldpunt gestart om slechte bereikbaarheid van het noodnummer 112 via de mobiele telefoon te inventariseren. Met het meldpunt geen112.gld.nl inventariseert Omroep Gelderland hoe vaak dat voorkomt en of dat gevaarlijke situaties oplevert. Inmiddels zijn er via dit meldpunt al meer dan 100 klachten ontvangen. De klachten komen niet alleen uit de grensstreek maar ook uit De Veluwe en het Rivierengebied.

Hoorzitting Tweede Kamer
RTV Oost bericht dat de Tweede Kamer gaat een hoorzitting houden over de problemen met het mobiele netwerk in de grensstreek. De hoorzitting wordt gehouden op woensdag 10 september.