acrhieffoto Mediamagazine

Agentschap Telecom: Geen toename piraterij op FM-band in 2017

Volgens Agentschap Telecom is in 2017 het illegaal gebruik van de FM-band in grote lijnen gelijk gebleven. Dit blijkt het jaarverslag van het agentschap ‘Staat van de Ether’ over 2017. Exacte cijfers over het aantal piraten in de diverse provincies ontbreken dit jaar in het jaarverslag.

Verharding

Wel geeft het agentschap aan dat er sprake is van toenemende maatschappelijke schade en verharding van het gedrag door een kleine kern tegen inspecteurs. “Inbreuken op het privéleven en fysiek geweld en intimidatie tegen de toezichthouders worden niet geschuwd.”, aldus Agentschap Telecom.

Samenwerking

Maatschappelijke schade is niet alleen een zaak van het agentschap. Daarom zoekt het agentschap steeds vaker de samenwerking met het Openbaar Ministerie, de politie, gemeenten, mobiele operators en natuurbeheerders. In 2017 zijn 38 boetes uitgedeeld en 37 lasten onder dwangsom opgelegd door het agentschap.

Storingsmeldingen

In 2017 zijn 569 storingsmeldingen ten gevolge van illegale omroepzenders in de FM en AM band geregistreerd. Van de 569 meldingen zijn 231 afkomstig van één melder aldus Agentschap Telecom. In 2017 zijn 5 zogenaamde ‘Prio1-meldingen’ ingediend (verstoring van nood-, spoed-, veiligheids-en luchtvaartverkeer) die het gevolg waren van illegale omroepactiviteiten.

Het gehele jaarverslag van Agentschap Telecom vind je hier.