Agentschap Telecom neemt illegale zendmasten in beslag

In en rond Staphorst zijn vandaag acht illegale zendmasten in beslag genomen. Dit bericht toezichthouder Agentschap Telecom op haar website.

Samenwerking

De actie is een samenwerking van Agentschap Telecom, gemeente Staphorst, politie en Openbaar Ministerie. De actie is bedoeld om de soms grootschalige overlast die het gevolg is van illegaal FM gebruik te stoppen. Volgens een woordvoerder van de toezichthouder zijn er 5-8 grote masten in beslag genomen. “We vermoeden dat meerdere piratenteams gebruik maakten van één mast. Een soort roulatiesysteem.’’, aldus een woordvoerder tegenover dagblad De Stentor.

Overlast

De overlast van de uitzendingen via deze masten bestaat volgens het agentschap niet alleen uit het wegdrukken van de uitzendingen van legale zenders, maar er zijn ook risico’s op verstoring van het telefoonverkeer -waaronder de alarmnummers-, het communicatiesysteem van de hulpdiensten en het vliegverkeer.

Schade

Bedreigingen en zelfs geweld zijn daarnaast aan de orde van de dag. Veel maatschappelijke organisaties en bedrijven lijden hierdoor schade. Medewerkers kunnen hun werk in het veld niet veilig uitoefenen.“, aldus Agentschap Telecom.

Het is niet duidelijk of ook de eigenaren van de zendmasten bekend zijn bij Agentschap Telecom.

Sociale media:

https://www.instagram.com/p/ButNyXzhrsh/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=embed_locale_test