Alleen aparte positie voor Omrop Fryslân in nieuwe Mediawet

Staatssecretaris Dekker wil alleen een aparte positie voor de publieke regionale omroep voor de provincie Friesland, Omrop Fryslân, creëren in de nieuwe Mediawet. Ook vanuit de provincies Limburg, Overijssel en Drenthe waren er voorstellen gekomen om voor de betreffende regionale omroep een aparte status in Mediawet op te nemen.

Aparte status

“Omroep Fryslân heeft een aparte status, vanwege haar verantwoordelijkheid voor de Friese taal. Om die reden wordt er een mediaraad ingesteld. Andere regionale omroepen hebben die status niet, maar ook daar zal worden gekeken hoe het publiek kan worden betrokken.”, aldus staatssecretaris Sander Dekker.

Regionale Publieke Omroep

In de nieuwe Mediawet krijgt Omrop Fryslân een status aparte binnen de nieuw te vormen Regionale Publieke Omroep (RPO). De Regionale Publieke Omroep krijgt nu de concessie voor alle 13 regionale omroepen en wordt verantwoordelijk voor de verdeling van het budget en alle niet-inhoudelijke zaken. Omroep Friesland krijgt een eigen mediaraad met vergaande taken en bevoegdheden binnen de op te richten RPO.

Mediaraad

In eerste instantie waren er plannen voor een aparte concessie voor de regionale omroep uit Friesland maar voor dat voorstel was te weinig steun in de Eerste Kamer. De status aparte voor de omroep moet het belang rond de Friese taal, cultuur en identiteit onderstrepen. De Friese Mediaraad moet instemmingsrecht krijgen bij de benoeming van de hoofdredacteur van Omrop Fryslân en ‘zwaarwegend advies’ geven bij de vaststelling van jaarplannen en het verstrekken van geld aan radio, televisie en internet.

“Jammer”

Regionale omroepen als RTV Oost, RTV Drenthe en L1 Limburg krijgen in tegenstelling tot Friesland geen speciale mediaraad. Hoofdredacteur Leo Hauben van L1 vindt het jammer dat L1 geen aparte status krijgt: “Al kan ik niet goed inschatten wat zo’n status voor Friesland betekent. Als dat inhoudt meer geld, dan betreur ik dat des te meer. Maar als gaat om een papieren tijger…”, aldus Hauben tegenover de website 1Limburg.

Een meerderheid van de Eerste Kamer zal volgende week dinsdag instemmen met de nieuwe Mediawet.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.