Zendmast Den Haag (C) Mediamagazine

Alticom bezorgd om hoge nieuwbouw bij zendmast in Den Haag

Alticom is bezorgd over het bouwplan in Den Haag om twee hoge woontorens te bouwen bij de zendmast in het Bezuidenhout in Den Haag. De eigenaar van de zendmast waarschuwt dat calamiteitenzenders in problemen komen doordat straalverbindingen niet meer gaan werken door de hoge bebouwing.

“Luchtruim niet onbeperkt vrij”

De gemeente Den Haag heeft plannen om twee woontorens van 100 en 120 meter hoog te bouwen nabij de zendmast. “Hartstikke mooi dat ze hoge torens willen bouwen. Daar komt ook een stuk prestige bij kijken, maar het luchtruim is niet onbeperkt vrij“, stelt Peter Klein van Alticom tegenover het Algemeen Dagblad.

Signalen

Hoge gebouwen kunnen een negatieve invloed hebben op de ontvangst van omroepsignalen en stralen. De straal stokt en kan dan niet meer rechtstreeks van A naar B. Volgens Klein komen de nieuwe woontorens op 200 tot 250 meter afstand. “Dat is echt heel dichtbij.

Radio West

Vanaf de zendmast in Den Haag maakt ook de regionale omroep Radio West gebruik. De radiozender is bestempeld als “rampenzender” bij een eventuele calamiteit in de Haagse regio.

Onderzoek

Alticom vraagt het Haagse college van b en w onderzoek te doen naar de effecten van de torens op de straalverbindingen in de stad. Met de inzet van andere antennes kunnen de stralen worden omgelegd. Dan zou Alticom niet in haar bedrijfsvoering wordt geschaad. Ook moet volgens Alticom rond de woontorens kritisch worden gekeken naar de elektromagnetische veldsterkte, veroorzaakt door de mediatoren. De straling kan schadelijk zijn voor de gezondheid.