Andere Tijden op NPO 2 gaat terug naar Big Brother

Vanavond staat het programma Andere Tijden van de VPRO en NTR op NPO 2 stil bij het televisieprogramma Big Brother dat begon in 1999.

Nieuwe vorm van televisie

In 1999 maakte Nederland kennis met een nieuwe vorm van televisie: Big Brother. Negen bewoners werden opgesloten in een huis in Almere, hadden geen contact met de buitenwereld en hun belevenissen werden dag en nacht gefilmd. Van tevoren was er veel argwaan: critici vreesden voor het geestelijk heil van de bewoners en laakten het ongezonde voyeurisme.

Nationale helden

Dat sloeg om toen Big Brother begon. Toen werd de kritiek anders van toon: wat een saai programma! Maar de critici hadden te vroeg geoordeeld. Saai werd opwindend, er ontstonden spanningen en relaties, en de bewoners werden nationale helden.

Wereldwijd succes

Het programma bleek de aanzet tot een wereldwijd succes. Na de Nederlandse versie begon een internationale zegetocht van het Nederlandse concept. En talloze vergelijkbare programma’s ontstonden, tot op de dag van vandaag. En de maatschappelijke discussie over wat kan en mag op tv is niet verstomd, integendeel.

Terugblik

Andere Tijden kijkt terug op de geboorte van Big Brother, met bedenker Paul Römer, eindredacteur Hummie van der Tonnekreek en bewoner Bianca, die niet alleen met plezier terugkijkt op haar Big Brother avontuur: ‘Ik voelde me daar heel klein en nietig worden, ik miste heel erg mezelf die ik daar niet kon zijn.’

De uitzending begint vanavond, zaterdag 7 april, om 21.20 uur op NPO 2.

Video

Eerste uitzending Big Brother:

Sociale media