Arte Belgique blijft bestaan: twee keer per maand Belgisch programma

Arte Belgique de Franstalig Belgische versie van de Frans/Duitse publieke cultuurzender Arte, blijft bestaan met een sterk verminderd budget en nog maar een programma.

Arte Belgique

In de zomerperiode had het kanaal geen enkel specifiek programma en nam het simpelweg de programmering van de Franse versie van Arte over. De publieke omroep voor Franstalig Belgie, de RTBF is de partner voor Arte Belgique. Deze verklaarde desgevraagd dat de uitzendingen “50° Nord” alsmede Vlaamse Kaai en Quai des Belges niet meer worden uitgezonden. Laatstgenoemde programma´s sinds juni jl. Het dagelijkse “50° Nord” verdween al begin dit jaar. Ook de website van Arte Belgique is offair gehaald.

Tout le Baz’art

Twee keer per maand zal vanaf 27 september op zondagmiddag van 17 tot 18:30 uur twee keer per maand het programma Tout le Baz’art worden uitgezonden, dat in twee talen wordt gemaakt en zowel in het Frans als Nederlands zal worden ondertiteld. De uitzending is bedoeld om de twee culturen in het Belgische land te verenigen, door over cultuur te spreken. De uitzending een cultuurdocumentaire bevatten alsmede een ontmoeting met toonaangevende Belgen uit de culturele wereld. Het idee van de uitzending is “chacun dans da propre langue, iedereen in zijn eigen taal”. Tout le Baz’art zal de donderdag na uitzending ook op RTBF La Trois worden uitgezonden rond 22:30 uur. In tegenstelling tot Vlaamse Kaai is het programma niet in samenwerking met de VRT gemaakt en aldus niet te zien via VRT Een of VRT Canvas.

Financiële middelen

De financiele middelen voor Arte Belgique zijn door de RTBF behoorlijk teruggebracht, en heeft de RTBF tegelijkertijd haar culturele aanbod op haar derde zender RTBF La Trois iets versterkt. De RTBF heeft niet alleen zendersamenwerking met Arte, maar is ook partner in TV5Monde en EuroNews. Oorspronkelijk kreeg Arte Belgique circa 3 miljoen euro op jaarbasis; dat is nu teruggebracht naar circa 1 miljoen euro volgens de krant L’Avenir.

Website

Een vertegenwoordiger van de RTBF verklaarde dat de website van Arte Belgique offair is gehaald omdat deze niet meer up-to-date was; binnenkort zal er informatie over Arte Belgique op de website van de RTBF komen, aldus de woordvoerster. Arte Belgique wordt alleen in België uitgezonden via de kabel in zowel Vlaanderen, Brussel en Wallonië, via de kabel en IPTV (Telenet, VOO, Proximus, Numericable). Via DVB-T en TeleSat is de specifieke versie van Arte niet te zien. Arte Belgique is de enige aparte versie van Arte naast Arte France en Arte Deutsch.

artebelgiquelogo

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.