AT: FM-kavel A7 voor de zomer geveild

radioHet zogenaamde FM-kavel A7 voor commerciële radio, wordt vòòr deze zomer geveild. Kavel A7 is een landelijke vergunning voor commerciële radio-omroep. Met de uitgifte komt er ruimte voor een nieuwe radio-omroep op de Nederlandse radiomarkt. Agentschap Telecom organiseert de veiling.  FM-kavel A7 was in het verleden in gebruik door onder andere Yorin FM en Arrow Classic Rock Radio.

 

 De Minister heeft de Tweede Kamer per brief van 30 januari geïnformeerd dat de uitgifteregeling voor kavel A7 binnen enkele weken wordt bekendgemaakt. Het bedrijf dat die kavel A7 verwerft, ontvangt tevens een vergunning voor digitale radio-omroep. Vanaf 1 september 2013 moet het programma dat via de FM wordt uitgezonden, ook in 40% van Nederland digitaal worden uitgezonden.

Naast kavel A7 wordt ook één vergunning voor een niet-landelijke commerciële radio-omroep verdeeld (kavel B38, Kaatsheuvel) en één vergunning voor een middengolfomroep (kavel C08). Bedrijven die deze kavels verwerven, moeten eveneens digitaal gaan uitzenden. De start van de uitgifteprocedure wordt in de Staatscourant bekendgemaakt. Ook op deze website zal hier aandacht aan worden besteed.

Kavel A7 is in 2009 ingetrokken omdat de toenmalige vergunninghouder, Arrow Classic Rock Radio niet aan zijn betalingsverplichting kon voldoen. In een eerdere verdeling in 2011 is de kavel onverdeeld gebleven omdat geen van de aanvragers aan de gestelde minimumeisen voldeed. Na de brand in de zendmast Smilde op 15 juli 2011 zijn tot aan de herbouw eind 2012 een aantal ongebruikte frequenties uit kavel A7 ingezet om de ontvangstproblemen van publieke en commerciële radio-omroepen in Noord-Nederland te verminderen.

Daarnaast is een frequentie (95,4 MHz vanuit Gilze) van FM-kavel A7 gebruikt om ontvangst problemen van BNR Nieuwsradio in Zuid Nederland op te lossen. Deze waren ontstaan doordat er een frequentie van BNR Nieuwsradio is gebruikt om dekkingsproblemen van Omroep Gelderland op te lossen in de regio Zaltbommel.