AT: Radiozenders blijven zich schuldig maken aan ‘calculerend gedrag’

Radiozenders die uitzenden op de FM-band blijven zich schuldig maken aan zogenaamd ‘calculerend gedrag’. Dit schrijft het Agentschap Telecom in haar jaarverslagDe staat van de ether 2015‘.

Parameters

Het Agentschap Telecom controleert of de radiozenders wel de juiste technische parameters hanteren zoals die in hun vergunning staat beschreven. Het gaat hierbij onder andere om het zendvermogen en het uitzenddiagram. Verder bewaakt het agentschap de kwaliteit van het FM landschap, zodat er geen verstoringen ontstaan in de naast gelegen luchtvaartband en de luisteraar zijn favoriete radiostation storingsvrij kan ontvangen.

“Calculerend gedrag”

Bij deze controles constateert het Agentschap Telecom ook in 2015 dat de radiozenders zich schuldig maken aan calculerend gedrag in delen van de radiomarkt. Dit kan volgens het agentschap worden opgemaakt uit metingen van het Landelijk Meetnet Telecom. Voordat inspecties plaatsvinden wordt dikwijls het uitgangsvermogen van een FM omroepzender naar beneden gedraaid, om het na afloop weer omhoog te brengen. “Ook in 2015 is dit gedrag tijdens de uitgevoerde inspecties meerdere keren waargenomen. De zenderoperator werkt mee aan dit gedrag, al dan niet in opdracht van de vergunninghouder.”, aldus de instantie in haar jaarverslag. Het agentschap heeft niet aangegeven om welke “delen” van de radiomarkt dit gedrag wordt geconstateerd.

Storing

Volgens het Agentschap is het niet eerlijk dat radiozenders het vermogen van hun FM-zenders verhogen ten opzichte van andere radiozenders. “Het verhogen van het vermogen maakt dat men meer potentiële luisteraars bereikt. Dit kan omroepen meer advertentie-inkomsten opleveren. Maar dergelijke praktijken hebben tegelijkertijd een grote weerslag op de planning in de FM-omroepband. Hierdoor lopen de feitelijke situatie en de administratieve situatie uit elkaar. Dit maakt dat toch verstoringen op geplande frequenties kunnen ontstaan. En erger nog: onnodige verstoringen van het luchtvaartverkeer.

Financieel voordeel

Daarnaast geldt dat de omvang van het aantal potentiële luisteraars de waarde van de vergunning bepaalt. Een vergunninghouder die meer “ruimte” krijgt van zijn zenderoperator heeft hierdoor een financieel voordeel. Dat gaat ten koste van vergunninghouders die zich wel houden aan de voorwaarden.”, aldus de instantie.

Meldingen

In 2015 hebben reguliere inspecties plaatsgevonden en zijn er inspecties geweest naar aanleiding van klachten en handhavingsverzoeken. Overigens is het aantal storingsmeldingen in 2015 afgenomen ten opzichte van 2014. Kwamen er in 2014 nog 892 klachten binnen bij het Agentschap Telecon, in 2015 waren dit 864 meldingen, aldus het jaarverslag.

“Belangrijke taak”

Ook voor de komende periode voorziet het Agentschap Telecom een belangrijke taak in de controle op naleving van de vergunningen: “Recente uitspraken van de CBb en de naderende veilingen/verlengingen van categorieën omroepen maken dat het mediadossier de nodige dynamiek kent.”, aldus het Agentschap. De instantie doelt hiermee onder andere op het naleven van de regionaliteitseisen van de regionale commerciële radiozenders. Het Agentschap Telecom heeft al aangegeven aan de betreffende radiozenders dat de controle hierop wordt verscherpt.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.