BBC Three stopt per maart 2016 als lineair televisiekanaal

Zoals het er nu naar uit ziet stopt BBC Three, de jongerenzender van de Britse publieke omroep, uiterlijk per 1 maart 2016 met haar uitzendingen als zelfstandig televisiekanaal.

Online

De BBC is voornemens om BBC Three als online televisiezender te gaan inzetten. In eerste instantie zou het doek voor de televisiezender al per komende herfst vallen en later werd de transitie uitgesteld tot na de kerstperiode van dit jaar. Inmiddels lijkt het erop dat het derde kanaal van de BBC per 1 maart 2016 stopt met haar uitzendingen via een lineair televisiekanaal.

BBC Trust

Het uitstel van het stoppen van de lineaire televisie uitzendingen van BBC Three is gebeurd op verzoek van BBC Trust. BBC Trust is de toezichthouder van de British Broadcasting Corporation (BBC). Het is operationeel onafhankelijk van het management van de BBC en geeft aan de BBC-directie bindende adviezen over voorgenomen plannen van het management van de BBC. BBC Trust vindt nu dat het uitschakelen van het lineaire televisiekanaal van BBC Three zorgvuldig moet gebeuren en wil per 1 maart 2016 stoppen met de uitzendingen van de jongerenzender.

Overgang

De BBC wil de periode van oktober tot en met februari 2016 gaan gebruiken om de kijkers te wijzen op het feit dat BBC Three verder gaat als BBC Three Online. Hoe deze overgang eruit gaat zien is nog niet geheel duidelijk. De verwachting is dat BBC Three-programma’s vanaf oktober te zien zullen zijn via BBC One en BBC Two. Vanaf januari 2016 moet de programmering van BBC Three langzaam worden teruggeschroefd en vanaf maart 2016 gaat dan definitief de stekker uit het lineaire televisiekanaal BBC Three.

Geschiedenis

BBC Three is opgericht in 2003 en richt zich voornamelijk op jongeren. Het kanaal wordt door de BBC omgeschreven als een uitlaatklep voor ‘Nieuw drama, nieuw talent, Britse humor, topfilms en toegankelijk nieuws’. Overdag zendt de kinderzender CBBC uit op het kanaal van BBC Three.

Nederland

BBC Three wordt in Nederland doorgegeven via diverse digitale televisie-aanbieders waaronder Ziggo. KPN is onlangs gestopt met de doorgifte van BBC Three en BBC Four via haar dienst KPN Interactieve televisie. Daarnaast is BBC Three gratis te ontvangen via de ASTRA-satelliet. Het ziet er niet naar uit dat in Nederland via Internet naar de programma’s van BBC Three Online kan worden gekeken.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.