Beheersovereenkomst VRT goedgekeurd door Vlaamse Regering

Na de Raad van Bestuur van de VRT heeft ook de Vlaamse Regering de nieuwe Beheersovereenkomst 2016 – 2020 tussen de Vlaamse Gemeenschap en de Vlaamse publieke omroep VRT goedgekeurd.  

Toekomstgericht en toonaangevend

Die beheersovereenkomst bepaalt het kader waarbinnen de Vlaamse openbare omroep de komende vijf jaar haar opdracht zal vervullen. “De VRT wordt verder uitgebouwd tot een toekomstgerichte en toonaangevende publieke omroep. Ze moet werk maken van een wendbare en efficiënte organisatie, inzetten op een digitale en innovatieve toekomst en een marktversterkende rol spelen.”, aldus een gezamenlijk persbericht van de Vlaamse publieke omroep en de Vlaamse overheid.

Aanbodsmerken worden behouden

De de Vlaamse publieke omroep behoudt alle aanbodsmerken. Eén, Canvas, Ketnet, Radio1, Radio2, Klara, MNM, Studio Brussel, VRT Nieuws (als opvolger van deredactie.be in 2016) en Sporza blijven de belangrijkste aanknopingspunten met de Vlaamse mediagebruiker. Het merk VRT wordt ingezet om het onderscheidend karakter van de publieke omroep te onderstrepen en fungeert ook als kwaliteitslabel. De openbare omroep speelt in op het wijzigend mediagebruik van zijn publiek en zal zijn online aanbod versterken en investeren in innovatie.

Minder overheidsmiddelen

De Vlaamse publieke omroep heeft een belangrijke hefboomfunctie in de Vlaamse mediasector. Ze zal meewerken aan een versterking van het medialandschap door een ruimer aandeel van haar budget te investeren in externe producties en door meer samen te werken met andere mediaorganisaties. De openbare omroep moet het de komende jaren met minder overheidsmiddelen doen. Binnen het duidelijk afgesproken budgettair kader in de Beheersovereenkomst, zal de VRT een Transformatieplan voor een toekomstgerichte en wendbare organisatie opstellen.

Kernopdrachten

De kernopdrachten van de publieke omroep blijven dezelfde als voorheen en worden opgedeeld in zeven strategische doelstellingen. De VRT blijft een kwalitatief aanbod realiseren voor alle Vlamingen. De prioriteit in dit aanbod ligt bij informatie, cultuur en educatie. Ontspanning met een meerwaarde en sport dienen een breed publiek te bereiken en de sociale cohesie te versterken.

Sven Gatz, Vlaams minister van Media: ”Ik ben zeer tevreden dat de onderhandelingen met de VRT over een nieuwe beheersovereenkomst constructief zijn verlopen. De Vlaamse Regering, de directie en de raad van bestuur hebben er duidelijk voor gekozen om de VRT verder uit te bouwen tot een moderne, toekomstgerichte en toonaangevende publieke omroep. Ze zal bovendien inzetten op het versterken van de mediasector door meer te investeren en nauwer samen te werken met externe productiehuizen en mediaorganisaties.”

Maandag wordt de overeenkomst tussen de VRT en de Vlaamse regering toegelicht.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.