Belangenvereniging voor kleine commerciële regio omroepen opgericht

Vandaag is officieel een belangenvereniging opgericht voor kleine commerciële regio omroepen in Nederland: Kleine Regionale Commerciële Omroepen (KRCO). Dit bericht de Vereniging KRCO in een persbericht.

Kleine commerciële regio omroepen

Bij de Vereniging KRCO zijn inmiddels zever commerciële radiozenders aangesloten die momenteel nog geen etherverspreiding hebben. De KRCO wil ervoor zorgen dat deze kleine commerciële omroepen voor een klein ontvangstgebied via FM, AM of zelfs DAB+ (digitale radio via de ether) ontvangen kunnen worden. “Dit in tegenstelling tot de meeste commerciële regionale omroepen die juist een drang hebben om semi-landelijke radio te maken. Dit laatste is nooit de bedoeling geweest achter het idee van regionale commerciële radio.”,aldus de KRCO in een persbericht vandaag. Het is niet bekend welke radiozenders zich hebben aangesloten bij de Vereniging KRCO.

Initiatiefnemers

De oprichters van de Vereniging KRCO zijn: RATO Zendertechniek, ACTG en Salland Broadcasting. “De drie initiatiefnemers zijn vastberaden in hun doelstelling en willen zich samen sterk maken voor juist de kleine regionale commerciële omroep.”,aldus het persbericht. De drie initiatiefnemers zijn alle actief op het gebied van communicatietechniek.

Daarnaast kwam RATO Zendertechniek kwam in september 2013 in het nieuws door de jarenlange strijd voor een FM-frequentie voor haar zender Memories FM. Salland Broadcasting is het bedrijf achter Salland FM/TV.

Digitale radio

De Vereniging KRCO heeft inmiddels een voorstel gepubliceerd op haar website over de inbreng van kleine regionale commerciële omroepen bij DAB+ (digitale radio via de ether). De KRCO gaat er in deze visie vanuit dat er capaciteit over is bij de digitale radio uitzendingen van publieke lokale omroepen via DAB+.

Per gebied is capaciteit beschikbaar voor achttien radiozenders, waarop volgens de Vereniging KRCO maximaal tien lokale omroepen gaan uitzenden. Hierdoor blijft er ook capaciteit beschikbaar voor onder andere evenementenzenders en kleine commerciële regionale omroepen.

Er is inmiddels en website actief voor Vereniging KRCO: http://www.krco.nl/.