België: Telenet moet kabel opengooien

coaxkabelDe Belgische kabelaar Telenet moet zijn kabelnetwerk openstellen voor concurrenten. Het Brusselse hof van beroep ging niet in op de vraag van Telenet om het dossier te schorsen.

Dat meldt de redactie vanTrends op basis van een niet genoemde ‘goede bron waarover dagblad De Standaard bericht’. Telenet wil voorlopig geen commentaar geven, maar bevestigt wel al dat er een uitspraak is.

De uitspraak kan grote gevolgen hebben. Vorig jaar beslisten de Belgische telecom- en mediaregulatoren dat de kabelnetwerken van Telenet, Voo en Numéricable moesten worden opengesteld voor de concurrentie. Maar Telenet tekende beroep aan.

De uitspraak is vooral goed nieuws voor een partij als Mobistar. Tot dusver moest het lijdzaam toezien hoe concurrenten tv, telefonie, internet en gsm-gebruik in één pakket konden aanbieden. Het tv-alternatief van Mobistar, via satteliet, is echter geen succes. Toegang tot de kabel zou het Mobistar-pakket een stuk aantrekkelijker kunnen maken.

De uitspraak in een gelijkaardige procedure door de Franstalige kabeldistributeurs valt op 9 oktober. Voor de zaak die door Telenet was aangespannen wordt de uitspraak ten gronde pas volgend jaar verwacht. (via oa De Standaard/De Tijd)