“Beperkt draagvlak” voor vrije modemkeuze bij Internetproviders

Er is volgens staatssecretaris Keijzer maar een “beperkt draagvlak” om een vrije modemkeuze door te voeren bij Internetdiensten. Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat onderzoekt momenteel de mogelijkheden om klanten en bedrijven zelf te laten kiezen welk modem zij gebruiken voor hun internetaansluiting. Dit schrijft onder andere de website Security.nl.

Modem van de provider

Momenteel is het bij veel providers nog zo dat er een modem wordt geleverd door de provider om verbinding te krijgen met het internet. Wel is het soms mogelijk de routerfunctionaliteit van het modem uit te schakelen van dit modem zodat de abonnee een eigen router kan plaatsen. Bij Ziggo is dit bijvoorbeeld mogelijk door het modem in zogenaamde “bridgemode” te laten schakelen.

Keuze

In de toekomst is het de bedoeling dat klanten zelf bepalen welk modem zij aansluiten op hun Internetverbinding. Volgens Keijzer bevordert vrije keuze van eindapparaten marktinnovatie, biedt het gebruikers voordelen en verlaagt het overstapdrempels, juist ook in het geval van modems. Internetproviders staan niet te springen om deze maatregel door te voeren.

Geen voorstander

Internetproviders zijn geen voorstander van een vrije modemkeuze, ook al blijkt uit onderzoek dat deze keuze geen gevolgen heeft voor de veiligheid van openbare en private netwerken. Dat heeft staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken aan de Tweede Kamer laten weten.Volgens de staatssecretaris is er een “beperkt draagvlak” voor het invoeren van vrije modemkeuze.

Veiligheid

De providers stellen dat centraal beheer van modems nodig is om veiligheidsgevaren van het Internet of Things effectief te kunnen bestrijden. De staatssecretaris merkt op dat zij de ondersteuning van vrije modemkeuze door providers van belang vindt, juist ook om geen concessies te doen aan de veiligheid van de netwerken.