Beperkte dekking regionaal DAB+-netwerk voor de Randstad

Het DAB+-netwerk voor regionale radiozenders in de Randstad kent een beperkt dekkingsgebied. Dit blijkt uit gegevens van het Agentschap Telecom.

Regionale DAB+-netwerken

Vanaf 1 september gaan de regionale publieke- en commerciële radiozenders in west- en midden Nederland uitzenden via het regionale DAB-netwerk op kanaal 8A. Dit is het laatste regionale DAB+-netwerk dat nog actief moet worden in Nederland. Eerder zijn de regionale netwerken in Noord, Oost en Zuidwest en Zuid-Nederland al in de lucht gebracht door zenderexploitant Broadcast Partners. Bij de netwerken die inmiddels in de lucht zijn gebracht wordt gebruik gemaakt van steunzenders met een aanzienlijk zendvermogen waardoor deze netwerken in hun verzorgingsgebied zowel buiten als in huis (indoor) goed te ontvangen zijn.

Twee steunzenders voor de Randstad

Inwoners in de Randstad lijken vooralsnog niet te kunnen profiteren van een goede DAB+-dekking van de regionale radiozenders in huis. Het Agentschap Telecom heeft vandaag een overzicht gepubliceerd van de steunzenders en de zendvermogens die daarbij gebruikt gaan worden.

Het regionale DAB+-netwerk dat de Randstad moet gaan dekken krijgt slechts twee steunzenders: Amsterdam en Rotterdam. Het vermogen van de steunzender in Amsterdam gaat volgens het Agentschap Telecom 2 kiloWatt worden en in Rotterdam wordt vanaf 1 september met een vermogen van 3.6 kiloWatt uitgezonden. Ter vergelijking: het DAB+-netwerk in Zuid-West Nederland bestaat uit vier steunzenders met vermogens variërend van 4 tot 40 kiloWatt.

Het verschil in de mate van dekking tussen de diverse regionale kavels is ontstaan doordat de netwerken per regio zijn aanbesteed. Hierdoor zijn er per regio en netwerk andere eisen opgelegd aan de zenderexploitant rond de dekking en de daaruit voortkomende kosten die het netwerk met zich meebrengt.

Beperkte dekking

De dekking van het DAB+-netwerk in de Randstad zal derhalve beperkt zijn en steden als Leiden, Den Haag en Utrecht zullen een zeer beperkte indoorontvangst hebben. De verwachting is dat er in 2017 een extra steunzender voor dit netwerk in gebruik zal worden genomen in Lopik waardoor de ontvangst in de regio Utrecht verbeterd zal worden.

Bijna 18 zenders

Vanaf 1 september gaan zowel publieke- als commerciële regionale omroepen uitzenden via het DAB+-netwerk op kanaal 8A. In totaal zijn er via dit netwerk straks ongeveer 18 radiozenders te horen via dit kanaal. Zo zijn de publieke radiozenders Radio West, Radio Noord-Holland, Radio Rijnmond, Radio M Utrecht, Omroep Flevoland en Omroep Gelderland te ontvangen via kanaal 8A. Daarnaast zijn commerciële regionale radiozenders als Fresh FM, Radio Decibel, RADIONL, Wild FM Hitradio, Ujala Radio, Radio Amor en VAHON Hindustani Radio te horen via dit kanaal.

Een compleet overzicht van alle regionale DAB+-netwerken en de daarbij behorende steunzenders en vermogens is te vinden via: http://radio-tv-nederland.nl/dab/dab-overzicht-roos-nlco.html