Betere beeldkwaliteit voor lokale omroepen via KPN en Tele2

Vanaf 1 juli zijn lokale omroepen die zijn aangesloten op de zogenaamde MediaHub in een betere beeldkwaliteit te zien via de aanbieders KPN en Tele2. Dit heeft de overkoepelende organisatie van lokale omroepen in Nederland, de OLON, bekend gemaakt.

SD Plus

Vanaf 1 juli aanstaande kunnen lokale omroepen die zijn aangesloten op de MediaHub overstappen op het nieuwe SD Plus formaat bij de aanbieders KPN en Tele2.

Onderzoek

De introductie van het nieuwe formaat komt voort uit onderzoek naar mogelijkheden om de beeldkwaliteit van de distributie van de tv-kanalen via de MediaHub te verhogen, mede ingegeven door de behoefte van omroepen. Naar aanleiding daarvan zijn er het afgelopen jaar zijn in samenwerking met KPN en Tele2 verschillende tests uitgevoerd.

Beeldkwaliteitsverbetering

Dit leidde tot de conclusie dat distributie van de signalen op een zogenoemd SD plus (of HD light) formaat een significante beeldkwaliteitsverbetering oplevert, namelijk 720P50 met een wat hogere bandbreedte (van 2.0 naar 2.75 Mbit/s).

Invoering

Na het onderzoek is er met KPN, Tele2 en Red Bee Media (de technisch beheerder van de MediaHub) overeenstemming bereikt om het nieuwe formaat per 1 juli aan te bieden. Dit wordt gefaciliteerd voor distributie via de digitale tv-pakketten van KPN en Tele2 middels de MediaHub en zal gefaseerd ingevoerd worden.

Lokale omroepen moeten wel zelf actie ondernemen om in de nieuwe beeldkwaliteit zichtbaar te worden bij de genoemde aanbieders.