Betere DAB+-ontvangst regionale radio in midden Nederland

Regionale radiozenders die uitzenden via DAB+ in de Randstad hebben vanaf nu een betere dekking in midden Nederland.

Steunzender in Lopik

Zenderexploitant Broadcast Partners heeft in opdracht van de radiozenders die uitzenden op het regionale DAB+-netwerk op kanaal 8A een nieuwe steunzender in gebruik genomen in Lopik. Hierdoor is de ontvangst in de regio Utrecht van dit netwerk verbeterd.

Netwerk

Via kanaal 8A zenden zowel regionale publieke als commerciële radiozenders uit alsmede een aantal zenders die ook via de middengolf uitzenden. Het netwerk dat sinds september 2015 in de lucht is, beschikte tot op heden over twee steunzenders in Amsterdam en Rotterdam. Hierdoor liet de ontvangst van dit netwerk in stedelijke gebieden als Den Haag, Zoetermeer, Leiden en Utrecht te wensen over.

Beperkt vermogen

Vanaf nu is er een extra steunzender in de lucht gebracht voor dit netwerk vanaf de zendmast van Lopik. De steunzender kent echter wel een beperkt vermogen van 750 Watt. De steunzenders in Amsterdam en Rotterdam kennen een vermogen van respectievelijk 2 en 3.6 kiloWatt. Ontvangst in de regio Den Haag zal zeker indoor voorlopig beperkt zijn.

Hogere eisen

In de nieuwe vergunningen voor regionale commerciële radiozenders en commerciële radiozenders via de middengolf die vanaf 1 september 2017 ingaan zullen de dekkingsvereisten voor DAB+ verder worden verhoogd. Radiozenders zullen dus moeten investeren in het DAB+-netwerk. Vooral de zogenaamde indoor-dekking laat in veel gevallen nog te wensen over.

Radiozenders

Via het DAB+-netwerk op kanaal 8A zenden Omroep West, Radio Rijnmond, NH, Radio M Utrecht, Omroep Flevoland, Radio Gelderland, Ujala Radio, 8FM, Fresh FM, RADIONL, Amor FM, Wild Hitradio, Decibel, Radio Maria, VAHON en Radio Paradijs uit.

Radio Paradijs

Overigens zal Radio Paradijs vanaf 1 september verdwijnen uit het regionale DAB+-netwerk op kanaal 8A. Het ministerie van Economische Zaken heeft Quality Radio BV, het bedrijf achter de radiozender, geen verlenging gegeven van haar vergunningen om uit te zenden via de middengolf en DAB+.

Eén reactie

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.