Bezuinigingen RTV Noord: zes banen weg, Noordtext verdwijnt

Door bezuinigingen bij RTV Noord verdwijnen er zes banen, versobert het programma-aanbod en verdwijnt de teletekst-dienst Noordtext. Dit staat in het reorganisatieplan van de omroep. Het personeel is woensdagmiddag geïnformeerd.

Bezuinigingen

De regionale omroep voor Groningen krijgt volgend jaar ruim één miljoen euro minder subsidie van het Rijk. Dat is elf procent van de totale begroting.In totaal verdwijnen zes banen (3,68 fte) bij ondersteunende diensten. Ook is er minder geld voor het inhuren van freelance-medewerkers.

Minder programma’s

De bezuiniging leidt tot minder programma’s op tv en radio. De omroep stopt met de populaire televisiequiz Klouk. Net als het radioprogramma Twij Deuntjes Veur Ain Cent. Ook de weekendprogrammering op Radio Noord zal soberder van opzet zijn.

NoordText verdwijnt

NoordText, de teletekst-service van RTV Noord verdwijnt ook. De omroep concentreert zich op de online kanalen. ‘Pijnlijk’, zegt directeur Gijs Lensink, ‘maar bezuinigingen van deze omvang kunnen we niet zonder vervelende ingrepen oplossen. We maken een keuze voor de toekomst.’

Geen bezuinigingen op nieuwsredactie

De omroep bezuinigt daarom niet op de nieuwsredactie. Er komt meer ruimte voor nieuwsverslaggeving. ‘Het publiek verwacht steeds snellere berichtgeving van ons op steeds meer kanalen. De regionale journalistiek is de basis van ons bestaan. Dat vraagt eerder extra inzet van middelen’, zo zegt hoofdredacteur Mischa van den Berg.

Het live volgen van grote nieuwsgebeurtenissen, zoals dreigende overstromingen, verkiezingen en aardbevingen, zal vaker via goedkopere online-kanalen worden gedaan. ‘Beslist niet ideaal, maar nogmaals. Deze bezuinigingsslag gaat niet ongemerkt voorbij. Het vet was al van de botten’, aldus directeur Lensink.

‘Vet al van de botten’

Behalve de genoemde maatregelen is er geen geld meer voor incidentele programma’s zoals De Nacht van Noord, Het leukste dorp van Groningen en onlangs nog de programmering rond DelfSail. Ook heeft de omroep geen budget meer voor specifieke programma’s tijdens de feestdagen.

De regionale omroep heeft een speciale pagina op haar website gemaakt met informatie voor de kijker en luisteraar over de gevolgen van de bezuinigingen.

Regionale omroepen

Diverse regionale omroepen hebben inmiddels hun reorganisatieplannen als gevolg van bezuinigingen bekend gemaakt. Ook bij NH (Noord-Holland) en RTV Utrecht gaan hierbij banen verdwijnen. RTV Oost, RTV Drenthe en Omrop Fryslân bezuinigingen zonder dat dit ten koste gaat van de werkgelegenheid.

Tweets:

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.