Boek over geschiedenis Omroep Zeeland in de winkel

Onder de titel ‘U hoort nog van ons!’ geeft auteur en radiopresentator Remco van Schellen een beeld van de de geschiedenis van de Zeeuwse regionale omroep Omroep Zeeland. De publieke regionale omroep voor de provincie Zeeland bestaat dit jaar 25 jaar. Het boek heeft uiteindelijk een omvang van 288 pagina’s gekregen en ligt vanaf vandaag in de winkel en is te bestellen op Internet.

‘U hoort nog van ons!’

De titel ‘U hoort nog van ons!’ is door Omroep Zeeland gebruikt om de Zeeuwen voor te bereiden op wat komen gaat: een eigen regionale omroep voor Zeeland met de eerste uitzending op 1 januari 1990, om 0.00 uur. Vóór de eerste uitzending, nu 25 jaar geleden, zijn de Zeeuwen voorzichtig argwanend tot hoopvol, en de politiek die de omroep eerst met open armen ontvangt maakt de komst van de zender in 1984 plotseling onmogelijk. De Initiatiefgroep Omroep Zeeland gaat echter door. Sinds de eerste uitzending in 1990 is er veel gebeurd: goede luistercijfers, vertrouwenscrises, de komst van tv, en de start van het wereldwijde internet.

25 jaar Omroep Zeeland

De regionale omroep van Zeeland bestaat 25 jaar, maar de historie van de omroep gaat verder terug dan 1990. Het maken van plannen, de politieke steun die omslaat in tegenwerking, de eerste radio-uitzending en de start van tv en internet. Het komt allemaal aan bod in ‘U hoort nog van ons! – Omroep Zeeland van begin tot nu’.

Geschiedenis bewaren

Vijf jaar geleden kwam de vraag vanuit Omroep Zeeland om de geschiedenis van de Zeeuwse omroep vast te leggen. “Het zou zonde zijn als dat vergaat”, vertelt directrice Monique Schoonen van Omroep Zeeland. Van Schellen schreef eerder al twee boeken en wilde graag meewerken aan een boek over zijn werkgever.

“Ik heb uren in het Zeeuws archief gezeten om feiten boven water te krijgen. Zoals besluitvormingen die jaren geleden gemaakt zijn. Want die wilde ik echt vanuit feiten belichten, want  herinneringen van mensen vervagen”, vertelt Van Schellen tegenover Omroep Zeeland. Het mooiste stuk uit het boek vindt hij een stuk over een vertrouwenskwestie begin jaren negentig. ”Het is niet per se het mooiste stuk, maar wel veruit het interessantst! Ik ben ook best een beetje trots op mezelf dat ik dat boven water heb  gekregen!”, aldus Van Schellen.

Vijf jaar aan boek gewerkt

Van Schellen heeft vijf jaar aan het boek gewerkt en is tevreden met het resultaat. ”Maar ik ben ook blij dat het nu klaar is, want m’n sociale leven heeft wel een beetje op z’n gat gelegen de afgelopen jaren, zo druk was ik met het boek!” Van Schellen brengt het boek in eigen beheer uit. Het is is vanaf vandaag, 8 juli, te verkrijgen bij verschillende boekwinkels en via Internet: http://www.uitgeverijetcetera.nl/. Op Internet is ook nog veel bonusmateriaal beschikbaar als aanvulling op het boek. Meer informatie via: http://uhoortnogvanons.org/

Eerste uitzending van Omroep Zeeland: