Brand in zendmast Rotterdam Waalhaven

(update 16.00 uur) In de zendmast in de Rotterdamse Waalhaven is kort na de middag brand uitgebroken. Dit melden diverse media in Rotterdam.

Persoon zat vast in de toren

Een medewerker van Alticom, eigenaar van de zendmast, die een inspectie uitvoerde kon door de brand niet meer beneden komen. Hij is door de brandweer in veiligheid gebracht. Volgens RTV Rijnmond is de brand nog niet onder controle. De brand woedt nog in de elektrische installatie.

Smeulende bekabeling

Cor Schuitemaker van de Politie eenheid Rotterdam zegt tegenover Radio Rijnmond: “Het is voornamelijk het rubber van de bekabeling dat smeult. Daar komt de rook vanaf. Mogelijk is het veroorzaakt door kortsluiting, dat weten we nog niet zeker.”

Koelvloeistof

Zenderexploitant Broadcast Partners geeft op haar Facebook-pagina aan dat er naar verluidt koelvloeistof uit de centrale koelinstallatie van de toren is gelekt in de energievoorziening onderin de toren. Hierdoor zou er kortsluiting zijn ontstaan en is de brand uitgebroken.

Radio Rijnmond via noodzender

Radio Rijnmond zendt sinds 16.15 uur uit via een noodzender op 93,9 MHz. Dit is de oude frequentie van de lokale omroep van Rotterdam: Open Rotterdam. Deze omroep is al enige tijd gestopt met uitzendingen. Technici werken aan een noodzender op 93,4 MHz vanaf een hoog opstelpunt in Rotterdam. Het signaal van Radio Rijnmond wordt ook doorgegeven via een aantal lokale omroepen in de regio. Hierdoor is Radio Rijnmond in de omgeving van Dordrecht te ontvangen op 95,7 MHz, Schiedam 95,8 MHz, Vlaardingen 107,8 MHz en Barendrecht en omgeving 106,4 MHz.

Omroep West

Ook de regionale omroep voor Zuid-Holland Noord, Omroep West, maakt gebruik van de zendmast van Rotterdam voor haar hoofdzender op 89,3 MHz. Deze is derhalve uit de lucht. De steunzenders van Omroep West in Den Haag (89,0 MHz) en Oegstgeest zijn wel in de lucht maar geeft geen audiosignaal aangezien deze steunzender wordt gevoed met het signaal uit Rotterdam. Beide radiozenders zijn wel te ontvangen via Internet.

Meer radiozenders off air

Daarnaast kunnen ook onder andere Radio 4, BNR Nieuwradio, Radio Veronica, Radio 538, Sublime FM, Sky Radio, Radio 10, 100 % NL en Qmusic in de regio Rotterdam minder goed te ontvangen zijn via de ether. Ook het digitale ethersignaal via DAB+ is verstoord door de brand in de zendmast.De zenders ging rond 13.00 uur de lucht.

Het is nog niet duidelijk hoe lang de storing gaat duren.

Scherpere regels

Onlangs kondigde het ministerie van Economische Zaken nog aan de regels voor beheerders van zendmasten voor radio-omroepen te gaan aanscherpen. Deze regeling is bedoeld om te garanderen dat er in Nederland een netwerk blijft bestaan van twintig hoofdzenders voor de regionale omroep en NPO Radio 1. Samen fungeren deze omroepen als rampen- en calamiteitenzenders. De beheerders van deze opstelpunten moeten er voor gaan zorgen dat er continuïteitsplannen komen voor als er iets fout gaat. De regels zijn opgesteld om problemen zoals in 2011 met de zendmasten van Hoogersmilde en IJsselstein te voorkomen. Momenteel vindt er een consultatie plaats over het voornemen van het ministerie.

Tweets:

https://twitter.com/SBouchtaoui/status/715155638125535233

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.