BREIN: Betaalzenders worden vaker illegaal gestreamd

Betaalzenders worden steeds vaker illegaal gestreamd, dat zegt Tim Kuik van Stichting BREIN tegenover BNR Nieuwsradio. Volgens een schatting van de stichting maken ongeveer een miljoen Nederlanders zich schuldig aan deze illegale vorm van televisie kijken.

Aanbod

Zogenoemde IPTV-diensten bieden online een scala aan zenders aan voor nog geen 15 euro per maand. Hierbij kan worden gekeken naar bijvoorbeeld de sportzenders FOX Sports en Ziggo Sport Totaal en filmdiensten als Film1. Ook bieden sommige pakketten buitenlandse betaalzenders aan in hun pakket. Stichting BREIN is al enige tijd bezig met het opsporen van deze aanbieders.

“Groot probleem”

Volgens Tim Kuik, directeur van Stichting BREIN is het illegaal streamen een groot probleem. “De verkopers die wij aanpakken hier durven hun leveranciers niet te noemen uit vrees voor represailles. Die zeggen: “als ik vertel waar ik dat allemaal vandaan haal ben ik mijn leven niet zeker”.”, aldus Kuik tegenover de radiozender.

“Groei”

Van de dik 300 acties tegen verkopers weten we dat er 100.000-den kastjes met abonnementen zijn verkocht. Dat is wat we weten. Daar komt nog bij wat we niet weten. Het aanbod groeit snel dit jaar. De laatste paar maanden al een verviervoudiging op sommige online platforms. Legale aanbieders lopen miljoenen aan abonnementen en pay per view inkomsten mis.”, aldus Kuik.

Het interview met Tim Kuik bij BNR Nieuwsradio kan hier worden teruggeluisterd.

Sociale media: