BREIN treft schikking met aanbieder illegale tv-streams

Stichting BREIN heeft een schikking getroffen ter hoogte van 10.000 euro met een​ aanbieder van illegale tv-streams​.

IPTV

De handelaar kreeg een zogenaamd ex​ ​parte​ rechterlijk bevel​ ​vanwege​ het aanbieden en verkopen van illegale IPTV-abonnementen (​zowel ​los​ als​ vooraf geïnstalleerd op mediaspelers)​. Daarmee ​kregen gebruikers ​toegang tot een grote hoeveelheid illegale streams van televisiezenders, films en TV-series. Deze streams worden aangeboden via Internet (IPTV).

Dwangsom

De ​aanbieder​ heeft zich met het tekenen van ​BREIN’s​ onthoudingsverklaring ver​plicht tot betaling van een dwangsom van 10.000 euro voor ieder individueel aangeboden IPTV-abonnement, individuele hyperlink, of dag dat hij in strijd handelt met ​het rechterlijk bevel en doorgaat met de verkoop van IPTV-abonnementen.​ Hiernaast betaalt de aanbieder een tegemoetkoming in de kosten. ​

Inbreuk

“​Bij dit soort IPTV-abonnementen​ krijgt de gebruiker een link naar de illegale streams. Dat is inbreuk door de aanbieder. Die moet namelijk verifiëren of de link naar legaal aanbod gaat. Dat is eind vorig jaar bepaald door de hoogste Europese rechter in het GS Media arrest”, zegt Tim Kuik, directeur van BREIN. “Dezelfde rechter heeft vorige week in het Filmspeler arrest bepaald dat gebruikers van zulke streams uit illegale bron ook inbreuk plegen. ​In dat arrest werd ook bepaald dat aanbieders van mediaspelers met links naar zulke streams inbreuk plegen. In dit geval is van al d​eze​ inbreuken sprake.”

Geld terugvragen

​”​Wij raden consumenten die zo’n mediaspeler en/of abonnement hebben gekocht hun geld terug te vragen van de verkoper”, aldus Kuik. ​​”Zodra de links niet meer worden bijgehouden, stoppen de kastjes en abonnementen te werken. Mensen worden dus opgelicht. Het is beter je geld aan legaal aanbod te besteden. Dan betaal je mee aan innovatie en creatie en kun je blijven genieten van nieuwe content.”