Britse regering laat overname Sky door 21st Century Fox nader onderzoeken

De Britse regering laat extra onderzoek en toetsen doen aangaande de volledige overname van betaaltelevisie-aanbieder Sky door 21st Century Fox. Dit heeft de Britse staatssecretaris Karen Bradley (British Conservative Party) bekend gemaakt. Begin maart werd al duidelijk dat de regering toen overwoog om een extra toets bij de overname te gaan uitvoeren.

Zowel de Britse media/telecomtoezichthouder OFCOM alsmede de Britse mededingingsautoriteit CMA zullen een onderzoek doen naar juridische kwesties die ze uiterlijk 16 mei moeten inzenden naar de Britse regering.

Mediapluriformiteit

De Britse staatssecretaris heeft een zogeheten ‘Europese Interventie Notitie’ gepubliceerd waarin ze op grond van mediapluriformiteit de Europese Commissie informeert hierover. De Europese Commissie heeft het laatste woord over de voorgenomen overname en beslist voor 7 april welke procedure ze volgt.

Britse Wet

De Britse regering kan op basis van een Britse wet uit 2002 op basis van specifieke publieke mediabelangen waarbij afdoende media-eigenaren zijn opdat er voldoende beschikbaarheid van voldoende hoogwaardige uitzendingen bestaan.

Ook wil de Britse wetgever dat er een oprechte en voldoende inzet is om doelstellingen die te maken hebben met uitzendstandaarden na te komen. Meer dan 700 vertegenwoordigers van belanghebbenden hebben gereageerd op de oproep waarbij de overgrote meerderheid ‘interventie’ door de Britse regering toejuicht.

Aandeel

Thans heeft 21st Century Fox voor circa 39,1% van Sky in handen. Sky heeft op haar beurt Sky UK, Sky Italia en Sky Deutschland in handen die vooral via satelliet een breed aanbod van amusement, film en sportzenders aanbieden waaronder veel eigen zenders alsmede zenders met het merk Fox. 21st Century Fox wordt gecontroleerd door Keith Rupert Murdoch en zijn familie.