Britse regering overweegt extra toets bij overname Sky door 21st Century Fox

De Britse regering overweegt een extra onderzoek en toets bij de volledige overname van betaaltelevisie-aanbieder Sky door 21st Century Fox. Thans heeft 21st Century Fox voor circa 39,1% van Sky in handen. Sky heeft op haar beurt Sky UK, Sky Italia en Sky Deutschland in handen die vooral via satelliet een breed aanbod van amusement, film en sportzenders aanbieden waaronder veel eigen zenders alsmede zenders met het merk Fox.

Volledige overname

Sky Italia en Sky Deutschland waren tot november 2014 in handen van 21st Century Fox en werden bij het Britse Sky ondergebracht. Nu wil 21st Century Fox aldus Sky op haar beurt volledig overnemen. Inmiddels heeft de Europese Commissie een notificatie ontvangen van het overnamevoorstel. Deze beslist voor 7 april aankomende welke procedure gevolgd wordt.

Britse regering

De Britse regering kan op basis van een Britse wet uit 2002 op basis van specifieke publieke mediabelangen waarbij afdoende media-eigenaren zijn opdat er voldoende beschikbaarheid van voldoende hoogwaardige uitzendingen bestaan. Ook wil de Britse wetgever dat er een oprechte en voldoende inzet is om doelstellingen die te maken hebben met uitzendstandaarden na te komen.

Reactie

De Britse staatssecretaris Karen Bradley (British Conservative Party) heeft zowel Sky als 21st Century Fox verzocht om hun reactie te geven op hoe zij invulling van die verplichtingen in de Britse wet zullen invullen. Uiterlijk 17 maart zal de Britse regering beslissen of deze al dan niet een extra toets en onderzoek zal doen naar de overname. Als de Britse staatssecretaris onderzoek zal doen, zal ze de Britse telecom & mediatoezichthouder OFCOM daarbij inschakelen.

21st Century Fox

21st Century Fox ontstond in juni 2013 waarbij News Corporation werd gesplitst in News Corp (kranten waaronder New York Post en Wall Street Journal en in Engeland The Times en The Sun) en 21st Century Fox (tv-zenders, betaaltelevisie en film waaronder de tv-zenders van Fox en het belang in Sky alsmede het 50% belang in Endemol Shine). Beide bedrijven worden met name gecontroleerd door Keith Rupert Murdoch en zijn familie.

News Corporation

Toen News Corporation nog een bedrijf was, trachtte het in 2011 ook al Sky volledig over te nemen. Na het telefoonhackschandaal zag News Corporation daarvan af. Destijds concludeerde OFCOM dat een dergelijke overname mogelijk tegen het publieke belang zou zijn omdat er onvoldoende partijen zouden bestaan die mediabedrijven controleren die nieuws brengen.

Onder Sky valt in Engeland ook de nieuwszender Sky News (en in Italië Sky TG24). Voor deze Britse nieuwszender bood Sky destijds aan deze af te splitsen om redactionele onafhankelijkheid aldaar te garanderen.

Analisten stellen dat alhoewel de familie Murdoch zowel bij News Corp als bij 21st Fox (en ook bij Sky) in bepalende posities zitten, de situatie thans anders is dan 2011, met een veranderend mediagebruik maar ook dankzij de splitsing van de kranten en televisietak.

Omzet

Sky draait in Europa circa 12 miljard Britse Pond (13,9 miljard euro) aan jaaromzet, geeft circa 30.000 mensen werk in met name het Verenigd Koninkrijk, Italië en Duitsland. Klanten geven in Duitsland gemiddeld 35 euro en in Italië gemiddeld 42 euro per maand uit aan Sky, Het bedrijf heeft in totaal 22,3 miljoen klanten waarvan 12,6 miljoen in het Verenigd Koninkrijk en Ierland, 4,86 miljoen in Duitsland en Oostenrijk en 4,81 in Italie en nog eens 3,9 miljoen wholesaleklanten. Met de overname is circa 11,26 miljard Britse Pond gemoeid, oftewel 13,03 miljard euro.