BVN: Hotbird-satelliet prima alternatief voor Astra-satelliet

Rene van Baaren, netmanager van BVN, vindt de Eutelsat-satelliet een prima alternatief voor het volgen van de uitzendingen van BVN als vanaf 20 september de uitzendingen via de Astra-satelliet worden stopgezet.

Stopzetten Astra

Vandaag maakte BVN bekend dat vanaf 20 september de uitzendingen via de Astra 1 satelliet per 20 september worden stopgezet. De internationale Nederlandstalige zender van de NPO en VRT is dan alleen nog te volgen via de Eutelsat-satelliet.

Besparing

Rene van Baaren wil niet ingaan op hoeveel wordt bespaard met het schrappen van de Astra1 uitzendingen “dat is onderdeel van de afspraken met SES“, zo stelt van Baaren. BVN zegt desgevraagd de jaarrekening niet meer te willen openbaren.

“Hotbird-uitzendingen blijven”

De netmanager zegt dat er ‘vooralsnog’ geen plannen bestaan om de uitzending op de Hotbird te stoppen; reden om op de Hotbird door te gaan is dat deze lagere uitzendkosten hebben en het ‘grootste’ uitzendgebied, ondanks dat er via de Hotbird binnen Europa iets minder huishoudens direct kijken via de Hotbird.

Prima alternatief

De televisiezender is van mening dat de Hotbird een prima alternatief is ook voor diegenen die niet beschikbaar over een goed internetbereik, aangezien BVN ook via internet wordt uitgezonden waarnaar de zender ook verwijst.

Beeldresolutie

Van Baaren voegt er nog toe te laten uitzoeken hoe het kan dat de beeldresolutie op de Hotbird lager is, alsmede waarom de EPG ontbreekt. Er zijn geen plannen smart-tv-apps te ontwikkelen.

Begroting

Uit de NPO-begroting 2018 blijkt dat BVN in totaal een jaarbudget heeft van 4,549 miljoen euro; dat is 131.000 euro minder dan in 2017. 1,161 miljoen komt van de Vlaamse regering.; de rest van de NPO; 1,53 miljoen komt direct daarbij van het ministerie van OCW.

Het is onduidelijk of de 131.000 euro verlaging van budget de doorslaggevende reden is van het einde van de Astra1 uitzending, of dat in aanloop naar de begroting 2019 en verdere bezuinigingen op BVN deze beslissing genomen is.

Informatie

Op een speciale website van BVN is meer informatie te vinden over het stoppen van de uitzendingen via de Astra-satelliet.

Sociale media:

https://www.facebook.com/bvntv/posts/1819077261474253