CDA-Brabant bang voor verliezen identiteit regio-omroep

CDAHet CDA in Provinciale Staten van Noord-Brabant dient vrijdag een motie in tegen het plan van het nieuwe kabinet om regionale omroepen meer te laten samenwerken met de omroepen in Hilversum. 

Het CDA vreest dat Omroep Brabant daardoor minder Brabants zal worden. Dit bericht Omroep Brabant op haar website vandaag In het regeerakkoord staat dat het geld voor de regionale omroepen niet langer via de provincies verdeeld zal worden, maar door het Rijk. Het geld komt dan hetzelfde potje terecht als waar de landelijke publieke omroep uit betaald wordt.

Het CDA-Brabant vindt dat Omroep Brabant helemaal in Brabantse handen moet blijven. “We willen geen Brabants nieuws vanaf het mediapark in Hilversum”, zegt fractievoorzitter Conny Kerkhof van het CDA. De motie om dat te voorkomen wordt vrijdag ingediend tijdens een vergadering van Provinciale Staten. Ook de SP wilde een dergelijke motie indienen. ‘Samen doen dan maar,’ zegt SP-statenlid Veerle Slegers op Twitter.

Voor de regionale omroepen krijgen de provincies nu in totaal 142 miljoen euro. Het Rijk wil daar 25 miljoen afhalen. Die bezuiniging zou opgevangen moeten worden door samenwerking tussen de regionale omroepen en de publieke omroep in Hilversum. (via oa Omroep Brabant)