Coalitie: “Geen extra geld voor Nederlandse Publieke Omroep”

De regeringspartijen zijn niet van plan om extra geld uit te trekken voor de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Het Algemeen Dagblad schrijft dat zowel VVD, CDA en D66 niet bereid zijn om extra geld over te maken naar Hilversum.

Minder inkomsten

Vorige week maakte minister Slob (media) bekend dat de inkomsten bij de NPO teruglopen doordat er minder reclamegelden worden binnengehaald. “Als er niets verandert, loopt het budget van de NPO in 2019 terug met circa 60 miljoen”, aldus Arie Slob in een brief aan de Tweede Kamer.

Online

Adverteerders kiezen steeds vaker voor online reclame in plaats van de tv-reclame. Voor komend jaar verwacht Slob dat de NPO ruim 28 miljoen euro tekort komt door de afgenomen inkomsten van de STER (Stichting Ether Reclame). STER verzorgt in Nederland reclame bij het Nederlands publiek omroepbestel.

Bodem bereikt

Tot en met 2018 kunnen de tegenvallers worden gecompenseerd uit de Algemene Mediareserve, een pot waarin de omroepen jaarlijks geld storten. De bodem daarvan is volgend jaar bereikt, laat de minister weten in de brief.

Geen extra geld

De NPO hoeft echter niet te rekenen op extra steun uit Den Haag zo schrijft het Algemeen Dagblad. Ook commerciële bedrijven kampen met teruglopende reclame-inkomsten, zegt VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz tegenover het AD. “Het zal geen verrassing zijn, dat ik niet klaar sta met een zak met geld om dit op te plussen.”

Ook het CDA staat niet te springen om extra geld over te maken naar Hilversum: “Op voorhand trek ik niet de portemonnee. De minister heeft een forse klus op zijn bordje”, stelt CDA-kamerlid Harry van der Molen.

Distributeurs

Een mogelijke oplossing om het toekomstig tekort van financiële middelen op te vangen bij de NPO is extra geld voor doorgifte van de publieke radio- en televisiezenders te vragen bij distributeurs als Ziggo en KPN. Uit de begroting van de NPO bleek eerder al dat de publieke omroepen nu probeert extra inkomsten binnen te halen bij distributeurs als KPN en Ziggo.

“Meer uit de markt halen”

De NPO wil ‘meer uit deze markt halen’ en wil nieuwe onderhandelingen voeren met distributeurs en rekent op ‘volledige steun van overheid en politiek’ de publieke omroep vindt dat de betalingen aan de NPO ‘niet in verhouding staan tot de winsten’ van distributeurs. In 2017 werden deze distributie inkomsten al verhoogd na heronderhandeling een ‘substantiële verhoging’ uit deze bron werd gerealiseerd.

Vandaag buigt de Tweede Kamer zich over de mediabegroting.