“Coalitiepartijen willen geen reclame meer op NPO”

De coalitiepartijen zouden het liefst een reclamevrije publieke omroep (NPO) willen. Dit schrijft De Telegraaf vandaag.

Serieuze plannen

Volgens de krant hebben de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en CU hiervoor serieuze plannen. Volgens de krant wordt er vandaag tijdens topberaad met minister Slob (Media) over gesproken. Het is nog niet duidelijk hoe de partijen de wegvallende reclame-opbrengsten van de STER willen compenseren.

Scenario’s

Volgens de bronnen van de krant zouden er een aantal scenario’s op tafel liggen zoals het schrappen van radiozenders of een televisiekanaal. NPO 3 zou bijvoorbeeld kunnen worden vervangen door de regionale omroep. De content van NPO 3, die voornamelijk gericht is op jongeren, kan via Internet worden verspreid.

Doorgiftevergoeding omhoog

Daarnaast zouden distributeurs zoals KPN en Ziggo en hogere rekening kunnen ontvangen. In een interview in de Telegraaf Jeroen Hoencamp, topman bij VodafoneZiggo, gisteren nog dat hij van de doorgiftevergoeding van televisiezenders juist af wil.

Ook kan het kabinet besluiten om de publieke omroep meer verdienmogelijkheden te geven door bijvoorbeeld toe te staan om meer op YouTube te gaan doen. Het verhogen van de rijksbijdrage wordt ook nadrukkelijk genoemd.

Toekomst

Minister Slob is al enige tijd in overleg met diverse partijen uit de mediawereld over de toekomst van het medialandschap in Nederland.