COLUMN – Radiodeal maakt Talpa oppermachtige radiopartij?

COLUMN – De overeenkomst van Talpa Holding met de Telegraaf Media Groep maakt Talpa een oppermachtige radiopartij. Alhoewel het vanuit de burelen van de Telegraaf Media Groep wordt gezien als een samenwerking waarbij meerdere aspecten een rol spelen. Er komen de over-the-top zenders van de merken Telegraaf en Telesport. Uiteindelijk verkrijgt TMG 4,95 % van SBS Broadcasting, een klein belang dat in de markt niet heel veel verschil zal maken.

Controle

Wat wel verschil zal maken, is de overeenkomst voor de radiostations Sky Radio en Radio Veronica. Praktisch gezien neemt Talpa Holding de controle daarover met een belang van 77,15 % waarbij Radio 538 en Slam! in hetzelfde bedrijf komen. Dit belang wordt mogelijk verlaagd naar 75 % maar blijft daarmee controlerend. Talpa Holding heeft ook 25 % van RadioCorp, het bedrijf van Radio 10 en 100%NL (Alta Communications is daar een andere significante aandeelhouder).

One Media Sales

Talpa en RadioCorp op hun beurt hebben het radioreclameverkoopbedrijf One Media Sales in handen dat ook de spot-radioreclameverkoop doet voor BNR Nieuwsradio en Sublime FM. Gezien de gecombineerde belangen heeft Talpa straks in feite de spot radioreclamemacht over alle commerciele landelijke radiozenders behoudens Q-Music tenzij de wat kleinere zenders BNR Nieuwsradio en Sublime FM weggaan bij One Media Sales.

Gewaarschuwd

Lex Harding, (mede)oprichter van radiozenders als Radio 538, Slam! die ook destijds aan de basis stond van Sky Radio waarschuwde het parlement en de minister van Economische Zaken voor het loslaten van de eigendomsbeperkingen op FM omdat daarmee de macht van een bedrijf in de radiomarkt te groot kan worden. Tot eind vorig jaar mocht een bedrijf slechts 2 landelijke zenders bezitten, een ongeclausuleerde zender en een geclausuleerde zender. Dit is losgelaten en bedrijven mogen sinds kort vier radiozenders bezitten.

Q-Music

De praktijk is nu dat de kans dat De Persgroep (eigenaar Q-Music) geclausuleerde zenders als BNR Nieuwsradio (onderdeel FD Mediagroep) en Sublime FM zal willen overnemen klein is. Zolang Talpa een belang heeft in Radiocorp (Radio 10 en 100%NL) zou dat ook een blokkade kunnen zijn voor een verdere samensmelting met andere zenders. Hoe het ook zij, Talpa heeft daarbij altijd iets in de melk te brokkelen, gezien het reclameverkoopbedrijf en het 25 % belang in Radiocorp. De situatie bij Q-Music is trouwens dat deze enigszins kan profiteren van schaalvoordeel met de gelijknamige zusterzender in Vlaanderen.

Politiek

Te verwachten is dat een aantal fracties in het parlement hier vast een afkeurende mening over de nieuwe marktmacht gaan uiten. Echter als ze dat doen, dan is het wel zo dat het uitdrukkelijk nu het paard achter de wagen zal spannen als ze zou roepen dat John de Mol (de eigenaar van Talpa Holding) te veel radiomacht krijgt. Het wonderlijke is juist dat een bijzondere coalitie van SP, PvdA, VVD, CDA en D66 expliciet per motie gevraagd hebben om de eigendomsbeperking op te heffen, die al dan niet na een geslaagde lobby vanuit Talpa Radio en de Telegraaf Media Groep tot stand is gekomen.

Zeg je vanaf medio 2016 met andere woorden commerciële landelijke radio, dan zeg je in feite Talpa Radio. De effecten voor met name adverteerders kan merkbaar zijn bij een dergelijke marktmacht; maar ook voor Q-Music en de NPO Radio/STER. Voor luisteraars betekent het dat de afhankelijkheid van dezelfde groep indirect merkbaar kan zijn. Er zal immers een directeur komen, een backoffice en een bedrijf. Als in het televisielandschap SBS en RTL zouden samengaan, zullen de reacties er niet om liegen.

De ACM, de mededingingsautoriteit is nu eerst aan zet.

(D. de Jong)

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.