Commerciële radio- en tv-zenders in Turkije zwijgen opgelegd

Diverse commerciële radio- en televisiezenders in Turkije verliezen hun uitzendlicentie. Dit berichten diverse Turkse media. Van omroepen waarvan de Turkse president Erdogan vermoed dat ze een band zouden hebben met Fethullah Gülen wordt de licentie ingetrokken.

Fethullah Gülen

Fethullah Gülen is de grote rivaal van de Turkse president Edrogan. Gülen leeft al 17 jaar in ballingschap in de Verenigde Staten. Erdogan heeft aan Washington al om de uitlevering van de geestelijke gevraagd. Vrijdag jl. probeerde een deel van het leger president Erdogan omver te werpen met een staatsgreep, waarbij zeker tweehonderd mensen omkwamen. President Erdogan beschuldigt dat Gülen en zijn aanhangers achter de coup zouden zitten. De prediker zelf ontkent elke betrokkenheid bij staatsgreep in Turkije.

Radio- en televisiezenders

Sinds de poging tot een staatsgreep afgelopen vrijdag in Turkije worden tegenstanders van de Turkse president op grote schaal aangepakt. Dit geldt ook voor de radio- en televisiezenders die volgens de Turkse regering een band hebben met Gülen. De Turkse Hoge Raad voor Radio en Televisie (RTUK) zegt in een mededeling op zijn website dat  de beslissing is genomen op een buitengewone vergadering die volgde op de mislukte staatsgreep van vrijdag. De Turkse regering had de persvrijheid in het land al voor de staatsgreep ernstig ingeperkt. De harde reactie van het regime na de mislukte staatsgreep lijkt dat nu alleen maar te versterken, aldus diverse media.

TRT

Sinds de poging tot de staatsgreep afgelopen vrijdag zendt de staatsomroep TRT een aangepast programma uit. Tijdens de staatsgreep ging de staatsomroep tijdelijk uit de lucht nadat een verklaring van de coupplegers was voorgelezen. In de loop van de nacht van vrijdag op zaterdag werden de uitzendingen op de diverse zenders van TRT weer hervat maar er wordt sindsdien wel een aangepast programma uitgezonden op alle tv-zenders van de TRT.

President Erdogan heeft eerder pogingen ondernomen om regeringskritische media het zwijgen op te leggen.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.