Commerciële radiozenders bang voor storing op DAB+ door kabelinternet

De landelijke commerciële radiozenders in Nederland hebben hun zorgen uitgesproken over mogelijke storingen van internet op het DAB+-signaal.

Storingen

Volgens de Nederlandse Vereniging Commerciële Radio (VCR) waarin alle landelijke commerciële radiozenders in Nederland zijn verenigd wordt de kans op storingen in de toekomst groter. Kabelmaatschappijen zoals Ziggo zijn van plan om een nieuwe standaard te gebruiken voor het aanbieden van het Internetsignaal aan de abonnees. Deze EuroDocsis 3.1-standaard kan volgens de VCR leiden tot storingen op het DAB+-signaal aangezien dezelfde frequenties worden gebruikt.

Consultatieronde

De VCR reageert op een consultatieronde die door het Ministerie van Economische Zaken is gedaan rond het verlengen van de etherfrequenties. Bij deze verlenging moeten de radiozenders de indoordekking van hun digitale ethernetwerk (DAB+) dat uitzendt op kanaal 11C verhogen tot 65 procent in 2018 en 75 procent in 2020.

Oplossen

Hierbij is door de overheid aangegeven dat het verhogen van de dekkingsgraad van het netwerk niet mag zorgen voor storingen. Eventuele storingen die zouden optreden moeten door de commerciële omroepen worden vergoed.

Nieuwe standaard

De VCR geeft aan dat de kans op storingen door DAB+ alleen maar groter wordt de komende jaren aangezien internetproviders gebruik gaan maken voor de nieuwe EuroDocsis 3.1-standaard. Deze standaard zou ook gebruik gaan maken van frequenties die momenteel al voor DAB+ worden gebruikt. Ziggo heeft al aangekondigd dit jaar te gaan starten met het uitrollen van de nieuwe standaard. De nieuwe standaard levert een hogere internetsnelheid en gaat efficiënter om met de ruimte op het netwerk van de kabelaar.

Etherontvangst

De VCR vreest dat apparatuur die werkt met de nieuwe standaard en met name de bedrading naar deze apparatuur, met name binnenshuis forse storingen zal veroorzaken in de digitale etherontvangst van de radiostations van haar leden.

“De VCR vindt het daarom met deze ontwikkelingen niet gepast dat zij met verplichtingen wordt geconfronteerd om eventuele storingen op de kabel voor eigen risico en rekening te verhelpen, terwijl –kennelijk- de kabelmaatschappijen en IPTV-aanbieders (vooralsnog) zondermeer inbreuk kunnen maken op de etherontvangst van de signalen van de VCR-leden.”, aldus de vereniging in een reactie.

Voorbestemd voor radio-omroep

De VCR benadrukt dat haar leden de vergunninghouders zijn van zowel FM- als DAB+-frequenties en dat deze frequenties krachtens het thans geldende frequentieplan zijn voorbestemd voor radio-omroep. “Derde partijen mogen geen apparatuur installeren en gebruiken (waaronder ook de bekabeling) die de ether-ontvangst op deze frequenties storen.”, aldus de VCR in een reactie.

De VCR is van mening dat de verplichting rond het vergoeden van kosten om storingen op te lossen uit het zogenaamde ontwerpbesluit gehaald moet worden.

Overleg

Binnenkort is er overleg tussen de landelijke commerciële radiozenders, de landelijke publieke omroep, de kabelmaatschappijen en het Agentschap Telecom. “De uitkomsten van deze gesprekken kunnen dan eventueel bindend –al dan niet middels een convenant- worden opgelegd aan de vergunninghouders van multiplex 11C en de kabelmaatschappijen en IPTV-aanbieders”, aldus de VCR.

Tweets: