Commissariaat in gesprek over rol experts Tussen Kunst & Kitsch

Het Commissariaat voor de Media gaat in gesprek met AVROTROS over de rol van experts die verbonden zijn aan het programma Tussen Kunst & Kitsch. Dit naar aanleiding van een artikel op de website NRCq.nl van zaterdag 4 juli. De website berichtte over mogelijke commerciële belangen van de taxateurs.

Taxatie

Taxateur Fred Kats taxeerde de waarde van een kostbaar middeleeuwse navigatie-instrument op een opnamedag van Tussen Kunst & Kitsch op 10.000 tot 12.000 euro. Na de opname bood Kats namens een klant 20.000 euro, een bedrag dat in hetzelfde gesprek opliep tot “mogelijk zelfs 40.000 euro”. Later zei de expert nog iemand te weten die zelfs 45.000 voor het object over zou hebben.

De familie heeft het erfstuk overigens zonder hulp van Kats verkocht. Twee Londense veilinghuizen taxeerden het astrolabium op omgerekend  112.000 tot 170.000 euro. In november werd het, inclusief opgeld, voor omgerekend 172.900 euro verkocht aldus NRCq. De opnames waren op 3 februari in het Spoorwegmuseum in Utrecht. De uitzending was gepland voor november, maar het item is vanwege de hoge veilingopbrengst geschrapt.

Fred Kats

Fred Kats is sinds 1966 beëdigd expert op het gebied van antieke uurwerken. Hij voert taxaties uit en geeft adviezen/ bemiddelt bij de aan-en verkoop van antieke klokken en horloges. In zijn winkel verkoopt hij een collectie antieke uurwerken van Renaissance tot Art Déco, waaronder staande horloges, wand en tafelklokken, pendules, en chronometers. Kats is tevens werkzaam als restaurateur en leverancier van diverse binnen en buitenlandse musea en verzamelaars, aldus de AVROTROS op haar website.

Roept vragen op

“Dit verhaal roept een aantal vragen op. Het is niet de bedoeling dat experts die aan een publiek programma meewerken hier op oneigenlijke manier van profiteren; dat zou een vorm van zelfverrijking zijn die in strijd is met het publieke belang. Hierover willen we op korte termijn in gesprek met AVROTROS. Overigens is het goed dat de omroep zelf al aangeeft dat ze dit aan de hand van een gedragscode aan banden wil leggen. Wij zullen een vinger aan de pols houden om te zien of de voorgestelde gedragscode de risico’s voldoende uitsluit.”,aldus het Commissariaat voor de Media in een persbericht.