Commissariaat voor de Media legt VOD-dienst forse boete op

Het Commissariaat voor de Media heeft een Video On Demand-dienst een boete opgelegd van 75.000 euro. Volgens de instantie heeft deze dienst heeft als eigenaar van twee websites met pornografische video’s verzuimd om video’s met ernstig schadelijke beelden af te schermen voor minderjarigen. Dit bericht het Commissariaat op haar website. Om welke dienst het gaat is niet bekend gemaakt.

Boete

Het Commissariaat heeft het bezwaar van de commerciële mediadienst op aanvraag tegen het primaire besluit op vrijwel alle onderdelen ongegrond verklaard. Wel is de boete in verband met de financiële positie van de onderneming verlaagd van 120.000 euro naar 75.000 euro.

Bescherming minderjarigen

Bescherming van minderjarigen is een belangrijk speerpunt van het Commissariaat. In het kader hiervan is in december 2013 onderzoek verricht naar mogelijk ernstig schadelijke content bij verschillende commerciële mediadiensten op aanvraag die vanuit Nederland opereren.

Het Commissariaat is hierbij op video’s gestuit die ernstige schade kunnen toebrengen aan de lichamelijke, geestelijke en zedelijke ontwikkeling van personen jonger dan zestien jaar. Het betreft expliciete verkrachtingsvideo’s op twee websites van de onderneming. Voor deze video’s geldt dat er geen enkele (technische) maatregel was getroffen om deze video’s af te schermen voor personen jonger dan zestien jaar. Hiermee is sprake van een overtreding van artikel 4.6 van de Mediawet.

“Ernstig schadelijk”

Het Commissariaat heeft de betreffende video’s vervolgens voorgelegd aan de externe Adviescommissie Ernstige Schade van het Commissariaat, die de content als ernstig
schadelijk voor minderjarigen heeft geclassificeerd. Het Commissariaat heeft dat oordeel overgenomen.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.