M7 Group: Uitzendingen Discovery Channel en Eurosport via satelliet onzeker

Schotelkijkers kunnen vanaf volgende maand wellicht de televisiezenders Discovery Channel en Eurosport niet meer ontvangen. Oorzaak is een conflict tussen Discovery Networks en M7 Group. Dit bericht M7 Group in een persbericht.

M7 Group

In de Benelux is M7 Group actief met de bedrijven Canal Digitaal (Nederland), TV Vlaanderen (Vlaanderen) en TéléSAT (Wallonië) waarbij de satelliet wordt gebruikt als distributieplatform. Dit zou betekenen dat schotelkijkers in de Benelux het vanaf mei moeten doen zonder de televisiezenders Discovery Channel, Eurosport en Animal Planet. M7 Group is daarnaast ook eigenaar van de aanbieder Online die onder andere tv-diensten aanbiedt in Nederland via ADSL en glasvezel.

Vraagprijs

Volgens M7 Group is de oorzaak van het stopzetten van de doorgifte te wijten aan de nieuwe vraagprijs van Discovery voor de uitzendrechten die volgens M7 Group volledig “buiten proportie is.”

“Buiten proportie”

“Discovery vraagt meer dan het dubbele van het bedrag dat we vandaag betalen voor de doorgifte van de zenders via onze verschillende merken,” zegt Hans Troelstra, CEO van M7 Group. “Het bedrag overstijgt de waarde van de zenders en is volledig buiten proportie. Zeker als je rekening houdt met de dalende belangstelling van deze zenders op de markt.”

Stopzetting

De beslissing heeft gevolgen voor alle Discovery zenders omdat de uitzendrechten als één pakket worden verkocht. De stopzetting is reëel indien M7 Group en Discovery Networks niet tot een akkoord zouden komen over de overeenkomst voor de uitzendrechten.

Uitzendrechten

Discovery Networks verantwoordt de nieuwe prijs aan de recent verworven dure uitzendrechten van de Olympische Spelen. “De rechten van de Olympische Spelen worden per land doorverkocht naar de lokale openbare omroep, zenders die sowieso een belangrijk onderdeel zijn van ons basisaanbod. Bovendien zijn de uitzendingen ook beschikbaar op de vrij te ontvangen gewone niet-hd Eurosport zender”, zegt Troelstra.

Zelfde kijkervaring

Als beide partijen niet tot een beslissing komen tegen het einde van de maand, zal M7 Group een geschikt back-up scenario lanceren in mei om dezelfde kijkervaring te bieden aan haar klanten met gelijkaardige zenders.

De capaciteit die vrijkomt zal gebruikt worden voor zowel het toevoegen van nieuwe zenders als het upgraden van enkele bestaande populaire zenders van sd (standaardkwaliteit) naar HD-kwaliteit. “We zijn ervan overtuigd dat deze veranderingen kunnen bijdragen aan het creëren van een uitgebreider aanbod voor onze trouwe klanten”, aldus Troelstra.