Consultatie voorstel verlengen frequenties landelijke commerciële radio

Het Ministerie van Economische Zaken is een internetconsultatie gestart voor haar voorstel om de etherfrequenties voor de commerciële radiozenders te verlengen tot 1 september 2022. Het voorstel in de consultatie komt in grote lijnen overeen met de inhoud van de brief van Minister Kamp die in september vorig jaar bekend werd gemaakt.

Koppeling DAB+ blijft in stand

Belanghebbenden kunnen hun reacties op het voorstel tot 6 juni aanstaande indienen via de website Internetconsultatie.nl. In het voorstel van Minister Kamp dat nu ter inzage ligt worden de frequenties voor de landelijke commerciële radiozenders verlengd van september 2017 tot september 2022. Hierbij blijft de koppeling tussen het analoge FM-pakket en het digitale DAB+-pakket gehandhaafd blijft. Volgens het kabinet wordt de beslissing om het digitale pakket te koppelen aan het analoge pakket ondersteunt door twee onderzoeken.

Onderzoek

Zo concludeert de Kwink-groep dat het aannemelijk is dat zonder koppeling de markt niet, pas later of niet in hetzelfde tempo had geïnvesteerd in digitalisering van de etherradio. Voor de toekomst concludeert Kwink dat de verwachting dat digitalisering van de etherradio op termijn bijdraagt aan een doelmatiger frequentiegebruik overeind blijft. Het onderzoek van Kwink onderstreept derhalve het belang om de koppeling te continueren.

Innovatieve diensten

Hierbij krijgt de vergunninghouder de mogelijkheid om innovatieve diensten die exclusief voor DAB+ van toepassing zijn verder uit te breiden: ” Wanneer een vergunninghouder een deel van de capaciteit niet gebruikt voor het simulcasten, kan de vergunninghouder dat deel van de capaciteit gebruiken om DAB+ uniek te positioneren ten opzichte van de FM en andere digitale technieken, zoals internetradio. De mogelijkheid voor de vergunninghouder om te variëren met een hogere geluidskwaliteit en innovatieve diensten en content, geeft de vergunninghouder de mogelijkheid om op basis van zijn kennis en ervaring en ontwikkelingen op de markt een goede propositie te doen voor de luisterconsument om over te stappen naar DAB+.”, aldus het kabinet.

Extra DAB+-capaciteit

In de toekomst zal er ook landelijke capaciteit via digitale radio beschikbaar komen voor nieuwkomers. Hiervoor moet volgens het kabinet de DAB+-markt wel verder ontwikkeld zijn. Deze extra capaciteit zal middels een veiling worden verdeeld.

Ook voor de niet landelijke commerciële radio en commerciële radio via de middengolf zal een consultatie worden gestart. Voor de toekomstige invulling van de middengolf is wel een consultatie geweest voor het voorstel om met laagvermogen zenders te gaan uitzenden via deze frequentieband.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.