DAB+ in de spotlight: Vlaanderen komt met ‘Week van de Digitale Radio’

Alle Vlaamse landelijke radiozenders zetten van 12 tot en met 16 november 2018 de digitale radio in de spotlight tijdens de ‘Week van de Digitale Radio’. Gesteund door Vlaams Mediaminister Sven Gatz zullen radioluisteraars in Vlaanderen beter vertrouwd maken met de voordelen van digitale radio via de ether (DAB+).

Opvolger FM

Door de start van deze gezamenlijke campagne informeren de zenders de luisteraar over DAB+, op termijn de opvolger van FM. De uitrol van DAB+ komt in een stroomversnelling. Tijdens de Week van de Digitale Radio zullen alle landelijke omroepen in Vlaanderen ruime aandacht schenken aan de evolutie naar digitale radio. Ook andere radio’s die al uitzenden op DAB+ zullen aandacht besteden aan digitaal radio luisteren via DAB+.

“Overtuigen van meerwaarde”

Die week wordt een eerste speerpunt om mensen te overtuigen van de meerwaarde van DAB+, namelijk een digitale luisterkwaliteit en meer aanbod. Het zal ook belangrijk worden om de FM-autoradio’s naar DAB+ te laten switchen”, zegt minister van media Sven Gatz in een persbericht.

Stuurgroep

Op initiatief van minister Gatz werd een stuurgroep Digital Radio Vlaanderen opgericht, met de betrokken mediabedrijven, netwerkoperatoren en de overheid. De stuurgroep heeft de opdracht de uitrol van en overgang naar digitale radio in Vlaanderen op gang te brengen via campagnes, engagementen, concrete acties, afspraken met belangrijke medespelers als de retailsector en de autosector. Die laatste is van groot belang aangezien er erg veel in de auto naar de radio wordt geluisterd.

Nulmeting

In september werd een nulmeting verricht om een stand van zaken van het digitaal luisteren op te maken. De resultaten van die meting zullen tijdens de Week van de Digitale Radio bekend worden gemaakt en in de programma’s aan bod komen. Ook voor 2019 en 2021 werden al metingen geprogrammeerd om de groei naar digitaal luisteren op te volgen.

Meerjarenplan

Minister Gatz beseft dat de doorgroei naar digitale radio een werk van meerdere jaren zal zijn: “Daarom zullen we een strak sensibiliseringsbeleid voeren om de uitrol van digitale radio te stimuleren. We zullen met onze partners uit de stuurgroep nog heel wat initiatieven uitwerken, zoals bijzondere acties rond de feestdagen en tijdens de komende Autosalons. Ook de organisatie van een Dag van de digitale radio staat op het programma.” De Vlaamse overheid voorziet dit jaar 200.000 euro voor de DAB+ uitrol.