DAB-netwerk publieke radio eind 2013 landelijk dekkend

radioVanaf eind 2013 kan er in heel Nederland digitaal naar publieke radiozenders geluisterd worden via de ether. De NPO heeft besloten om de aanleg van zijn landelijk dekkend Digital Audio Broadcasting (DAB+) netwerk met twee jaar te versnellen.   Dit bericht de NPO in een persbericht vandaag. Luisteraars kunnen hierdoor eerder profiteren van de voordelen van digitale radio, zoals betere kwaliteit, meer kanalen en extra informatie.

 

 24 zendmasten

Nu zijn de publieke radiostations via digitale radio beschikbaar in de Randstad, Noord-Holland en Midden-Nederland. Eind 2013 moet heel Nederland het signaal van de publieke omroep via DAB+ kunnen ontvangen. Het gaat concreet om een uitbreiding van het aantal zendmasten van 10 naar 24. Uit contractuele overwegingen worden de investeringskosten niet bekend gemaakt.

Op de lange termijn wordt digitale radio gezien als de opvolger van de analoge ether. Op dit moment onderzoekt de NPO of de AM-ontvangst voor Radio 5 door de versnelde dekking van DAB+ eerder kan worden afgebouwd, mede vanuit kostenoogpunt en duurzaamheid. Om het DAB+ signaal te ontvangen, is een geschikt DAB+ radiotoestel nodig. Momenteel zendt de publieke omroep nog uit via de DAB-standaard. Het is nog niet duidelijk wanneer de NPO overschakelt naar de DAB+ – standaard. Wel is bekend dat het netwerk van de NPO voor digitale radio geschikt is gemaakt voor DAB+-uitzendingen.

De commerciƫle omroepen zijn deze week gestart met hun uitzendingen in DAB+-kwaliteit. Deze uitzendingen zijn nu al in vrijwel heel Nederland te ontvangen.