Deal 100%NL en Radio Maria over doorgifte DAB+

microfoonDe commerciële radiozenders 100%NL en Radio Maria hebben een deal gemaakt rond de landelijke doorgifte van de katholieke radiozender Radio Maria via het tweede digitale radiokanaal (DAB+) van 100%NL.  Dit schrijft het magazine Kabelraden. Commerciële radiostations die nu een landelijke FM-pakket hebben moeten per 1 september 2013 in DAB+ (of DAB) beschikbaar zijn voor 40% van Nederland. Op 1 september 2015 geldt dat voor 80% van het land. Hierbij krijgen de commerciéle radiozenders met een FM-kavel de mogelijkheid om twee radiozenders landelijk via DAB+ uit te zenden.

De katholieke radiozender Radio Maria heeft, als kavel-eigenaar van de middengolffrequentie 675 kHz, ook de mogelijkheid om via DAB te gaan uitzenden maar heeft er klaarblijkelijk voor gekozen om mee te liften met het DAB-pakket van de landelijke commerciële radiozenders op het toekomstige kanaal 11C. Sky Radio zou via het tweede landelijke DAB-kanaal bijvoorbeeld Classic FM (ook onderdeel van de Sky Radio Group) via DAB+ kunnen doorgeven. Robert Claus,research manager voor Sky Radio igeeft in Kabelraden aan dat dit een mogelijkheid is: “de vraag is hoeveel je dan met de zender wil doen. In het begin hebben weinigen een DAB+ radio.”

Jan Westerhof van de Nederlandse Publieke Omroep geeft in Kabelraden.nl aan alle vetrouwen te hebben in DAB+. De NPO heeft inmiddels opdracht gegeven om de bestaande DAB-zendmasten om te bouwen naar de nieuwere techniek DAB+. DAB+ biedt mogelijkheden om meer radiozenders uit te zenden via dezelfde frequentieruimte als nu voor DAB wordt gebruikt. Westerhof geeft echter aan dat het aanbod van radiozenders in DAB+ vanuit de Publieke Omroep hetzelfde blijft. Wellicht wordt wel de uitzendkwaliteit verbeterd.