Kamer en Minister blijven het oneens over commerciële etherfrequenties

(update 22.15 uur) Tijdens het plenaire debat vanavond in de Tweede Kamer rond de verdeling van de etherfrequenties voor commerciële radiozenders blijven de leden van de Kamer lijnrecht tegenover Minister Kamp (Economische Zaken) staan. Een motie van SP, PvdA, VVD, CDA en D66 om de vergunningen voor commerciële radiozenders te verlengen werd door Minister Kamp ontraden. Later vanavond wordt er nog gestemd over de motie.

Minister Kamp wil de frequenties veilen, een meerderheid van de Tweede Kamer wil de vergunningen verlengen. Minister Kamp liet tijdens het debat wederom blijken dat wat het kabinet betreft veilen de beste optie is en blijft.

Veilen is beste mechanisme

Volgens Minister Kamp is het veilen van de frequenties het beste mechanisme om de frequenties te verdelen. Daarbij zou het financiële plaatje niet het belangrijkste zijn volgens Kamp. Een meerderheid van de Tweede Kamer, inclusief coalitiepartners VVD en PvdA is tegen de voorgestelde veiling.

Volgens SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen is een veiling wettelijk gezien ook niet nodig. Volgens Gesthuizen kan er in verband met de overgang van de analoge naar de digitale ether best een uitzondering worden gemaakt.

Alle artikelen over de verdeling van de etherfrequenties op MediaMagazine.nl vind je hier. Meekijken naar het plenaire debat in de Tweede Kamer kan via een livestream of via het digitale televisiekanaal NPO Politiek