Defensie neemt kortegolf-zendstation Zeewolde over

Het kortegolfzendstation in Zeewolde is gekocht door het Ministerie van Defensie. Dit bericht Omroep Flevoland vandaag. Het zendstation is lange tijd gebruikt door Radio Nederland Wereldomroep.  Defensie gaat de kortegolfzender in het buitengebied gebruiken voor communicatie tussen hoofdkwartieren en militaire eenheden in het veld of op schepen. Het station in Zeewolde is een back-up. De zender wordt alleen gebruikt als andere communicatiemiddelen uitvallen.

Volgens Defensie verandert er voor de omgeving niets en zijn er gesprekken geweest met de agrariƫrs in de omgeving. In het verleden zeiden de boeren dat de radiostraling slecht voor de gezondheid is. Op de website van Omroep Flevoland is een interview te horen met Bart van Veldhuysen van het Ministerie van Defensie

Het kortegolf-zendstation is in het verleden gebruikt voor Radio Nederland Wereldomroep. De installatie bestond uit vier zenders van 500 kilowatt met 17 richtantennes voor de verste uithoeken van de aarde en twee rondstraalantennes voor Europa. In 1987 wordt het zendstation officieel geopend door prins Claus. Vanwege verplichte Europese aanbestedingsprocedures zendt de Wereldomroep in 2007 voor het laatst uit via het zendstation in Zeewolde en gebruikt men daarna twintig verschillende zendstations verspreid over de wereld.

Momenteel zendt GrootNieuwsRadio nog wel uit vanuit Zeewolde. Dit gebeurd via de middengolfzender op 1008 kHz.