DELTA en ZeelandNet vernieuwen kabelnetwerk

deltaDe komende maanden vernieuwen DELTA en ZeelandNet het Zeeuwse kabelnetwerk. Deze vernieuwing creëert extra capaciteit op de kabel en maakt internetsnelheden mogelijk tot 200 Mb per seconde.

Docsis (Data Over Cable Service Interface Specification) is een internationale telecommunicatiestandaard die dataverkeer met hoge snelheid toelaat op een kabelnetwerk. Docsis 3.0 is de laatste standaard en laat internetsnelheden toe tot maar liefst 200 Mb per seconde toe. Een belangrijk onderdeel in dit netwerk is de zogenaamde CMTS (Cable Modem Terminating System). Dit is de centrale apparatuur die alle communicatie met de kabelmodems bij de klant verzorgt. Om tot een 3.0 standaard te komen is een vervanging van alle CMTS’en nodig.

 In Zeeland zijn zeventien CMTS-en verdeeld over veertien verschillende locaties. Deze worden geleidelijk vervangen gedurende de komende maanden. De vervanging gebeurt ’s nachts om zo weinig mogelijk problemen bij de klant te veroorzaken. Tijdens de vervanging heeft de klant enkele uren geen toegang tot internet of digitale telefonie. DELTA en ZeelandNet informeren al hun klanten vooraf persoonlijk via een e-mail. In juni zijn de CMTS’en in Geersdijk (2.000 aangesloten klanten) en Goes (11.000 aangesloten klanten) succesvol vervangen. Goes is de grootste en meest complexe locatie.

Met dit vernieuwde netwerk zijn DELTA en ZeelandNet klaar voor de toekomst. ZeelandNet biedt steeds hogere internetsnelheden aan. Momenteel bedraagt het snelste abonnement 80Mb per seconde. In het voorjaar van 2012 plant ZeelandNet de introductie van een 120Mb abonnement. Voor de klanten van DELTA en ZeelandNet betekent dat dat de internetverbinding supersnel wordt. Daardoor wordt bijvoorbeeld het kijken van filmpjes en het up- en downloaden van foto’s en muziek sneller. De vernieuwing draagt er tevens aan bij dat in 2011 interactieve televisie in Zeeland mogelijk wordt.

Als leverancier voor de nieuwe CMTS heeft DELTA gekozen voor ARRIS. ARRIS is een Amerikaans bedrijf gespecialiseerd in apparatuur voor kabel-televisienetwerken en wereldwijd één van de grootste op zijn gebied. Het ARRIS hoofdkwartier voor Europa staat in Amsterdam van waaruit de installatie zal worden gecoördineerd. De CMTS die de technici van ARRIS en DELTA zullen installeren is voorzien van de nieuwste techniek waarmee op experimentele basis al downloadsnelheden van 4,5 Gigabit over de coaxkabel zijn gehaald. (Persbericht)