Delta start proef met Internet in buitengebied

deltaKabelaar DELTA is vandaag in de regio Terneuzen/Hoek als eerste in Nederland met een proef ‘draadloos Docsis’. Deze techniek kan een oplossing zijn om de buitengebieden te ontsluiten.

De behoefte aan een breedband (snelle) internetverbinding neemt toe. Toch zijn er gebieden waar dit nog niet beschikbaar is, de zogenoemde buitengebieden. Deze gebieden komen in heel Nederland voor. DELTA zoekt naar betaalbare oplossingen zoals draadloos Docsis om deze gebieden in Zeeland te ontsluiten. DELTA maakt gebruik van een Docsis platform om via de kabel internet te bieden. Bij de draadloze variant wordt het Docsis signaal via een zender door de lucht getransporteerd. De zender bevindt zich in een mast op circa 65 meter hoogte. Aan de klantzijde wordt gebruik gemaakt van een schotel om het signaal op te vangen. De schotel is vergelijkbaar met een schotel voor de ontvangst van tv signalen van de satelliet. De schotel wordt aangesloten op een ‘normaal’ Docsis kabelmodem waarmee internetten mogelijk is.

De afstand die overbrugd kan worden is in theorie circa 12 km. De snelheid via draadloos Docsis is een zogenaamde gedeelde snelheid. Dat wil zeggen dat de totale snelheid gedeeld wordt door alle klanten die, op hetzelfde moment, gebruik maken van de verbinding. Niet iedereen maakt op hetzelfde moment gebruik van internetverbinding. Naar verwachting kunnen circa 600 klanten met een capaciteit van circa 60 Mb/seconde gebruik maken van deze ene zender.

Zichtverbinding
Bij Docsis is in tegenstelling tot 4G zicht tussen de ontvanger en de zender noodzakelijk. Bomen die tussen de zender en de mast staan kunnen leiden tot een instabiele internetverbinding of zelfs geen internetverbinding. Hierdoor kan niet iedereen in het buitengebied gebruik maken van deze techniek. Een aantal ZLTO-leden (een vereniging voor ondernemers in de groene ruimte)  is geselecteerd mee te doen aan de proef. Zij krijgen binnenkort een schotel en een kabelmodem geïnstalleerd.